Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Orbán sa stretol s Trumpom: Pochyby o dôveryhodnosti, provládne média však hovoria úspechu

Donald Trump a Viktor Orbán Zobraziť galériu (3)
Donald Trump a Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

BUDAPEŠŤ- Americký prezident Donald Trump v pondelok na schôdzke s maďarským premiérom Viktorom Orbánom vo Washingtone pochválil Maďarsko za to, že je hrdým a dobrým členom NATO. O Orbánovi povedal, že si ho ctia v celej Európe a že robí dobrú prácu, pretože zachováva bezpečnosť vo svojej krajine, vyzdvihol v utorok provládny spravodajský server Origo.hu.

Schôdzka zožala obrovský úspech na spoločenských sieťach, konštatoval Origo.hu, podľa ktorého Orbán Trumpovi zdôraznil, že už viackrát vyhral parlamentné voľby a že maďarská ústava z roku 2011 sa osvedčila. Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) poznamenalo, že po schôdzke amerického prezidenta s Orbánom nevzniklo žiadne veľké vyhlásenie a na stretnutí nedošlo zdanlivo k žiadnym konfliktom. Maďarský premiér však môže z návštevy Bieleho domu celkom dobre profitovať. 

stretnutie Orbana a Trumpa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Evan Vucci))

"Analytici čakali uzavretie veľkého zbrojárskeho obchodu, nakoniec však z toho vzišiel iba obyčajný rozhovor," konštatoval HVG. "Schôdzka bola istým obratom k lepšiemu, pretože na rozdiel od predchádzajúcich amerických prezidentov Trump konečne Orbána prijal," povedal pre HVG politológ Péter Krekó. Podľa analytika Csabu Tótha nebol Orbán pre Trumpa žiadnym "mimoriadnym lídrom", ale iba posledným v rade krajín Vyšehradskej štvorky.

Americkí zástupcovia si overovali Orbánovu dôveryhodnosť

Zástupcovia diplomacie Spojených štátov v pondelok pred pondelňajším prijatím maďarského premiéra Viktora Orbána americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bielom dome rokovali s dvoma členmi predsedníctva mimoparlamentného opozičného hnutia Maďarsko pre každého, Péterom Márkim-Zayom a Zoltánom Készom. Tí v utorok pre spravodajský server 168ora.hu uviedli, že rokovací partneri sa zaujímali o to, či je možné Orbánovi dôverovať.

"Pýtali sa nás, či Viktor Orbán, ak podpíše nejakú dohodu s USA, či túto dohodu aj dodrží," povedal Márki-Zay o schôdzke so zástupcami a expertmi amerického ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorých bol na stretnutie Orbána s Trumpom pripravený návrh dohody, ktorá by maďarského premiéra nasmerovala preč z "ruského objatia".

stretnutie Orbana a Trumpa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Evan Vucci))

Márki-Zay na schôdzke naznačil, že nemôže zaručiť, že maďarský ministerský predseda dohody dodrží. "Premiér sa pripojí k akejkoľvek dohode, avšak napokon je možné, že sa postaví na stranu ruských záujmov," povedal. Opoziční politici vyzvali americkú stranu, aby tak, ako tomu bolo aj v minulosti, pomohla opozícii v jej práci, prispela k rastu investícií v mestách, ktoré nie sú pod vedením vládnej strany Fidesz, a podporila nezávislé médiá. 

Konštatovali, že budúcnosť Maďarska spočíva v zomknutí všetkých opozičných strán, o čom svedčí aj víťazstvo Márkiho-Zaya vo voľbách o post primátora v juhomaďarskom meste Hódmezővásárhely. Experti rezortu diplomacie USA Készovi pripomenuli, že v otázke Maďarska je medzi postojom senátorov a poslancov a postojom výkonnej moci priepastný rozdiel. "To je pre Orbána dobré, pretože od Trumpa očakáva, že legitimizuje jeho 'iliberálnu' politiku v strednej Európe," dodal Kész.

Viac o téme: StretnutieDonald TrumpViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu