Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rokovania nakreslili prvú úspešnú kapitolu: Ako bude vyzerať novučičká vláda?

Pedro Sánchez Zobraziť galériu (2)
Pedro Sánchez (Zdroj: SITA/AP/Bernat Armangue)

MADRID - Španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorého Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) vysoko zvíťazila v aprílových parlamentných voľbách, začal v pondelok rokovania s ostatnými stranami o zložení budúcej vlády. V pondelok sa ako s prvým stretol s Pablom Casadom, predsedom opozičnej Ľudovej strany (PP), ktorá skončila vo voľbách na druhom mieste.

Nikto nepredpokladal, že by sa práve tieto dve tradične si konkurujúce strany dohodli na sformovaní vlády, a ani sa tak nestalo. Sánchez však po rokovaní napísal na Twitter, že ich stretnutie bolo "srdečné a znormalizovalo vzťahy" medzi týmito stranami, ktoré sa vyhrotili počas predvolebnej kampane.

Casado po rokovaní vyhlásil, že hoci PP určite nepôjde s PSOE do vlády a ani nebude v parlamente podporovať jej menšinovú vládu, je otvorená rokovaniam o prípadnej podpore pri kľúčových otázkach, akými sú napríklad dôchodková reforma, domáce násilie či národná bezpečnosť.

Casado zároveň na Sáncheza apeloval, aby jeho vláda "nezávisela od strán, ktoré chcú rozdeliť Španielsko", čím myslel strany katalánskych a baskických separatistov. Práve ich hlasy možno Sánchez nakoniec bude potrebovať, a keďže PSOE nie je až tak striktne proti posilneniu autonómie španielskych regiónov, mohol by sa s nimi dohodnúť.

Pedro Sánchez
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Bernat Armangue)

V utorok sa Sánchez stretne najskôr s Alberom Riverom, predsedom liberálnej, no nacionalistickej strany Ciudadanos (Občania), ktorá skončila vo voľbách na treťom mieste, a následne aj s Pablom Iglesiasom, predsedom ľavicovej strany Podemos, ktorá skončila štvrtá.

Práve Podemos je najpravdepodobnejším budúcim vládnym partnerom PSOE, ak sa Sánchez rozhodne pre koaličné vládnutie a nie pre menšinovú vládu. PSOE a Podemos však majú v novom parlamente len 165 kresiel a aby mali väčšinu, potrebujú ešte aspoň ďalších 11 kresiel.

Do španielskeho parlamentu sa v týchto voľbách po prvý raz od konca Francovej diktatúry v roku 1975 dostala aj krajná pravica - strana Vox, ktorá sa stavia tvrdo proti islamu, migrácii, multikulturalizmu aj feminizmu a chce zrušiť zákon proti domácemu násiliu.

Viac o téme: ŠpanielskoPedro SánchezPablo Casado
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu