Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Španielsky socialista Sánchez bol poverený zostavením vlády: V opozícii sú už tri strany

Španielsky premiér Pedro Sanchez.
Španielsky premiér Pedro Sanchez. (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

MADRID - Vytvorením novej španielskej vlády bol vo štvrtok poverený úradujúci premiér Pedro Sánchez, informovala agentúra AP. Predchádzalo tomu séria rokovaní, ktoré kráľ Filip VI. viedol od stredy s lídrami parlamentných strán.

Sánchezovi socialisti (PSOE) v apríli vyhrali parlamentné voľby, ale v parlamente nemajú väčšinu, keďže získali 123 z celkovo 350 poslaneckých mandátov. Vo veľmi roztrieštenom parlamente, do ktorého sa dostalo až 17 politických strán, tak socialisti budú potrebovať podporu iných zoskupení. Konzervatívna Ľudová strana (PP), stredopravicoví Občania  (Ciudadanos) a krajne pravicová strana Vox, už deklarovali, že sú v opozícii.

Krajne ľavicová koalícia Zjednotení môžeme (Unidas Podemos), ktorá má v parlamente 42 poslancov, už medzičasom deklarovala svoju ochotu podporiť Sáncheza v tradičnom hlasovaní o vyslovení dôvery predsedovi vlády. Výmenou za to však koalícia chce vstúpiť do vlády. Socialisti však tomuto modelu nie sú naklonení - radšej by vládli ako menšinová vláda s tým, že iné strany by žiadali o podporu ad hoc.

Sánchez sa podľa AP bude snažiť získať na svoju stranu menšie regionálne politické strany, ale zrejme sa vyhne rokovaniam s katalánskymi a baskickými separatistami, pretože by to mohlo viesť  k obvineniam, že takto ohrozuje jednotu Španielska. Vzťahy medzi socialistami a separatistami sú napäté, odkedy sa vo februári začal súdny proces s 12 katalánskymi politikmi vo veci vyhlásenia nezávislosti tohto regiónu od zvyšku Španielska. Dátum hlasovania o predsedovi španielskej vlády zatiaľ nie je stanovený, ale podľa parlamentných zdrojov by k nemu malo dôjsť začiatkom júla.

Aby sa 47-ročný Sánchez stal premiérom aj na druhé funkčné obdobie, bude musieť v hlasovaní o vyslovení dôvery získať absolútnu väčšinu - 176 - poslaneckých hlasov. Ak sa mu to nepodarí, uskutoční sa dva dni nato druhé kolo hlasovania, v ktorom mu stačí jednoduchá väčšina hlasov.

Viac o téme: VládaZostaveniePedro Sánchez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu