Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tisíce väzňov v Turecku držia hladovku: Bojujú proti izolácii vodcu kurdských povstalcov

Ilustrčné foto
Ilustrčné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

ANKARA - Na takmer 3000 narástol v Turecku počet väzňov, ktorí sa zapojili do hladovky s cieľom vyvinúť nátlak na tamojšie orgány, aby ukončili izoláciu väzneného vodcu kurdských povstalcov Abdullaha Öcalana. Oznámila to v utorok organizácia Združenie pre ľudské práva (IHD), ktorej údaje priniesla tlačová agentúra AP.

Predseda IHD Öztürk Türkdogan pre AP povedal, že na protest proti podmienkam Öcalanovej väzby odmieta jedlo celkove 2983 osôb v 90 väzniciach po celom Turecku. Hladovku začala ešte vlani v novembri zadržiavaná poslankyňa prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Leyla Güvenová. Tú medzičasom prepustili z väzenia a v proteste pokračuje doma. Medzi hladovkármi sú aj ďalší dvaja, dnes už bývalí prokurdskí poslanci.

Účastníci hladoviek v Turecku tradične odmietajú stravu, ale prijímajú roztoky s vitamínmi, soľou a cukrom, ktoré pomáhajú predĺžiť ich život. Podľa Türkdogana však 15 z protestujúcich teraz odmieta aj vitamíny. Abdullaha Öcalana, vodcu zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), v roku 1999 odsúdili na trest smrti na základe obvinenia z vlastizrady. Trest v roku 2002 v dôsledku medzinárodného tlaku znížili na doživotie. Öcalan si ho odpykáva na ostrove Imrali neďaleko Istanbulu. Od roku 2011 mu nebol umožnený kontakt s právnikom.

Viac o téme: HladovkaVäzniTureckoAnkaraAbdullah Öcalan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu