Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zomrel legendárny konštruktér ruského letectva Genrich Novožilov (†93)

Ruské lietadlo typu IL 18 Zobraziť galériu (2)
Ruské lietadlo typu IL 18 (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Bývalý šéfkonštruktér sovietskeho výrobcu lietadiel typu iliušin Genrich Novožilov zomrel v nedeľu vo veku 93 rokov. Informovala o tom v pondelok stanica Slobodná Európa s odvolaním sa na bývalého riaditeľa danej spoločnosti Alexeja Rogozina, ktorý úmrtie bez ďalších detailov oznámil na sociálnych sieťach.

Novožilov zohral kľúčovú úlohu pri vývoji dopravných lietadiel Il-14, Il-18, Il-62, Il-76, Il-86, Il-96 a Il-114. Špeciálne upravená verzia Il-96 slúži ako oficiálne lietadlo ruského prezidenta Vladimira Putina. Spolupracoval aj na vývoji bojového lietadla Il-40 či bombardérov Il-46 a Il-54.

Novožilov sa narodil v roku 1925 v Moskve a pre spoločnosť Iliušin začal pracovať v roku 1949. V roku 1970 ho vymenovali za šéfkonštruktéra a riaditeľa spoločnosti Iliušin. Bol členom sovietskej aj ruskej akadémie vied. V roku 1986 sa stal členom Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Bol držiteľom množstva vládnych ocenení vrátane dvoch cien Hrdina socialistickej práce.

Novožilov bol tiež jedným z iniciátorov Medzinárodného letecko-kozmického salónu (MAKS) - aeroshow, ktorá sa koná každé dva roky na letisku Žukovskij pri Moskve. Pohreb sa podľa tlačovej agentúry RIA Novosti uskutoční 2. alebo 3. mája.
     

Viac o téme: KonštruktérLetectvoRuskoGenrich Novožilov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu