Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hrozné výročie: Ubehlo 33 rokov od jadrovej katastrofy v Černobyle, následky pociťujú dodnes

33. výročie černobyľskej havárie Zobraziť galériu (5)
33. výročie černobyľskej havárie (Zdroj: SITA/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Spomienkovými podujatiami si Ukrajina v piatok pripomína 33. výročie havárie v jadrovej elektrárni v Černobyli. Informovala o tom agentúra Ukrinform. Zvukom sirén a zapaľovaním 33 sviečok si obete jadrovej katastrofy uctili pamätníci a návštevníci v opustenom meste Pripiať.

Premiér Volodymyr Hrojsman, ktorý v piatok Černobyľ navštívil, vo svojom vyhlásení k Dňu černobyľskej tragédie zverejnenom na oficiálnej webovej stránke ukrajinskej vlády napísal, že likvidátori havárie "nebudú nikdy zabudnutí", pretože "prejavili neuveriteľnú odvahu a hrdinstvo v snahe znížiť ničivé následky tragédie".

33. výročie černobyľskej havárie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Efrem Lukatsky)

Hrojsman uviedol, že "černobyľská tragédia je jednou z najväčších katastrof, aké postihli ukrajinský národ, a Ukrajina stále pociťuje jej ničivé následky". Nabádal tiež, že "Ukrajina by mala urobiť všetko, čo je v jej silách, aby sa takáto tragédia v našej krajine už nikdy nestala" a aby sa vplyv následkov černobyľskej katastrofy na životné prostredie minimalizoval.

Pripomenúť si 26. apríl 1986 vyzval občanov aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý vo svojom príspevku na sociálnej siete Facebook použil citát z ôsmej kapitoly Zjavenia apoštola Jána (Apokalypsy): "Z neba spadla veľká hviezda, horiaca ako fakľa, a padla na tretinu riek a na pramene vôd. Tá hviezda sa volá Palina. Tretina vôd sa zmenila na palinu a mnoho ľudí zomrelo od tých vôd, lebo zhorkli."

Porošenko sa poďakoval darcovským štátom a medzinárodným inštitúciám, ktoré Ukrajine naďalej pomáhajú prekonať katastrofálne následky tejto katastrofy. "Havária v Černobyli bola výzvou v celosvetovom meradle a prísnym varovaním pre celú modernú civilizáciu," zdôraznil Porošenko. Ako poznamenal, napriek ťažkej sociálno-ekonomickej situácii spôsobenej bojom proti ruskej agresii Ukrajinci spolu so zahraničnými partnermi pracujú na novom unikátnom objekte sarkofágu nad zničeným štvrtým blokom jadrovej elektrárne v Černobyli.

Pamätník obetiam černobyľskej havárie.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Havarovaný štvrtý reaktor jadrovej elektrárni v Černobyli od roku 2016 zakrýva nová kovová kopula, ktorá by mala vydržať 100 rokov a zabezpečiť, že do atmosféry nebudú unikať rádioaktívne látky zo starého sarkofágu postaveného ešte v roku 1986.

Hrozné výročie: Ubehlo 33
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nicole Evatt)

Dňa 26. apríla 1986 sa v atómovej elektrárni v Černobyli stala najhoršia havária v histórii mierového využitia jadrovej energie. V priebehu testu nového bezpečnostného systému vtedy došlo k prehriatiu a následnej explózii reaktora a do vzduchu sa uvoľnil rádioaktívny mrak. Ten sa vyskytoval nielen nad územím Ukrajiny, Bieloruska a Ruska, ale aj nad mnohými európskymi krajinami, napríklad Švédskom, Rakúskom, Nórskom, Nemeckom, Fínskom, Gréckom, Rumunskom, Slovinskom, Litvou či Lotyšskom.

Viac o téme: ČernobyľPeter PorošenkoVolodymyr HrojsmanJadrová havária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu