Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvé oficiálne výsledky volieb na Ukrajine: Výsledky sa zhodujú so všetkými predpoveďami

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP/Sergei Grits)

KYJEV - Komik Volodymyr Zelenskyj zvíťazil v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb na Ukrajine, v ktorých jasne porazil úradujúcu hlavu štátu Petra Porošenka. Vyplýva to z priebežných výsledkov sčítania zverejňovaných Ústrednou volebnou komisiou.

Po sčítaní viac ako 85,5 percenta odovzdaných hlasov vedie Zelenskyj so ziskom 73,2 percenta, kým jeho súper Porošenko dostal 24,46 percenta hlasov.​ Takéto výsledky sa približne zhodujú s prognózami na základe tzv. exit pollov, ktoré v nedeľu po zatvorení volebných miestností priniesli ukrajinské médiá.

Porošenko (53) už priznal svoju porážku a zablahoželal svojmu súperovi. Oznámil súčasne, že z politiky neodchádza a bude naďalej presadzovať integráciu do EÚ a NATO a tiež protikorupčné opatrenia.

Zelenskyj (41), politický nováčik, prisľúbil zmeny na popredných štátnych postoch, povedal však tiež, že mieni po nástupe do funkcie v zásadných oblastiach pokračovať v politike svojho predchodcu. Prihlásil sa k minskému mierovému procesu, za najvyššiu prioritu považuje návrat Ukrajincov zadržiavaných na územiach ovládaných separatistami alebo v Rusku do vlasti a chce chrániť ukrajinský jazyk.

Už po prvých čiastkových výsledkoch Zelenskému gratulovali veľvyslanectvo USA na Ukrajine, ako aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg či predseda Európskej rady Donald Tusk. Zelenskyj podporuje vstup Ukrajiny do EÚ. O kontroverznom členstve v NATO by podľa neho malo rozhodnúť referendum.​

Ukrajinci v zahraničí dali viac hlasov Petrovi Porošenkovi​

Ukrajinskí voliči v zahraničí dali v nedeľnom druhom kole prezidentských volieb prednosť odstupujúcemu prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Informovala o tom v pondelok agentúra Ukrinform. 

Podľa údajov zverejnených ukrajinskou Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) po sčítaní 97,02 percenta hlasov odovzdaných vo volebných miestnostiach v zahraničí Porošenka tam volilo 53,70 percenta Ukrajincov. Favorita prezidentských volieb Volodymyra Zelenského podporilo 44,83 percenta Ukrajincov žijúcich v cudzine.

Ukrinform dodal, že Porošenko vyhral vo volebných obvodoch v 45 krajinách - okrem iného v Austrálii, Rakúsku, Írsku, Taliansku,  Kanade, Belgicku, Holandsku, Nemecku, Británii a USA. Zelenskyj bol úspešnejší ako Porošenko v 24 štátoch, okrem iných v Gruzínsku, Bielorusku, Poľsku, Lotyšsku, Litve, Estónsku a v SR.

V troch krajinách bol súboj Porošenka so Zelenským nerozhodný - podľa Ukrinformu ide o Alžírsko, Kuvajt a Čile. Svoje právo voliť prezidenta Ukrajiny využilo v zahraničí spolu  56.772 občanov Ukrajiny, ktorí mali k dispozícii 101 volebných miestností.

Viac o téme: Prezidentské voľbyUkrajinaPetro PorošenkoVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu