Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajina pokračuje na ceste k NATO: Porošenko podpísal strategický dekrét

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal v stredu dekrét "O schválení Ročného národného programu pod záštitou Komisie NATO-Ukrajina na rok 2019". Porošenko podpísal dokument v prítomnosti zástupcov vlády a expertov, informovala agentúra Ukrinform.

"Ide o systematický, viacrozmerný dokument, definujúci naše ciele, ktoré sa majú dosiahnuť do konca roka 2020, a prioritné úlohy pre aktuálny rok. Je to naša domáca úloha na ceste k NATO," povedal Porošenko pred podpísaním dekrétu.

Podľa neho je to mimoriadne dôležitý dokument, pretože definuje konkrétne kroky pre každý zo smerov nielen v sektore obrany, ale aj pri reforme bezpečnostného sektora, ako aj kroky v oblasti právneho štátu a zabezpečenia slobody občanov. Ročný národný program (RNP) je program strategických reforiem a ďalších opatrení potrebných na zabezpečenie efektívnej, cielenej a systematickej prípravy Ukrajiny na členstvo v NATO.

Hlavným cieľom NPR je dosiahnutie súladu s kritériami pre členstvo v NATO, posilnenie demokracie, politických, ekonomických, súdnych reforiem, reforiem volebnej legislatívy, vzdelávania, vedy a zdravotnej starostlivosti, posilnenie hospodárskeho rastu a boja proti korupcii, zlepšenie blahobytu občanov, posilnenie reforiem v bezpečnostnom a obrannom sektore — v súlade s odporúčaniami Aliancie — a zosúladenie ozbrojených síl Ukrajiny so štandardmi NATO. NPR je v súlade s hlavnými strategickými dokumentmi Ukrajiny, dodal Ukrinform.

Viac o téme: NATOUkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu