Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ kritizuje Rusko: Rozhodnutie udeľovať občianstvo je útokom proti ukrajinskej suverenite

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

BRUSEL - Európska únia vo štvrtok kritizovala rozhodnutie Ruska urýchliť žiadosti o udelenie občianstva obyvateľom oblastí na východe Ukrajiny a nazvala ho "ďalším útokom Ruska na ukrajinskú suverenitu".

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu podpísal prezidentský dekrét, ktorý urýchľuje vydávanie žiadostí niektorým Ukrajincom, ktorí žijú na území kontrolovanom separatistami. Tí, ktorým priznajú občianstvo, budú musieť prisahať oddanosť Rusku.

Hovorkyňa Európskej komisie Maja Kocijančičová uviedla, že fakt, že Putin pristúpil k tomuto kroku iba niekoľko dní po prezidentských voľbách, "ukazuje úmysel Ruska naďalej destabilizovať Ukrajinu a zhoršovať konflikt". Ku kritike sa pridal aj Volodymyr Zelenskyj, ktorý presvedčivo vyhral nedeľňajšie prezidentské voľby na Ukrajine. Rusko týmto krokom podľa neho potvrdilo svoju úlohu agresora v konflikte na východe krajiny.

Proces vydávania dokladov o ruskom občianstve obyvateľom Donecka a Luhanska by podľa dekrétu nemal trvať dlhšie ako tri mesiace. Vojna medzi proruskými separatistami podporovanými Moskvou a ukrajinskou armádou o regióny na východe Ukrajiny, ktorá je momentálne vo fáze zamrznutého konfliktu, si doteraz vyžiadala vyše 15 000 obetí.

Viac o téme: ObčianstvoVladimir PutinUkrajinaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu