Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Summit G7 bol konštruktívny: Vo veci Iránu a Blízkeho východu však panujú nezhody

Zahraniční ministri krajín G7 na stretnutí vo francúzskom meste Dinard
Zahraniční ministri krajín G7 na stretnutí vo francúzskom meste Dinard (Zdroj: SITA/AP Photo/David Vincent)

DINARD - Ministri zahraničných vecí skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) na dvojdňovom stretnutí vo Francúzsku dospeli k zhode v mnohých otázkach, ale neboli schopní preklenúť názorové rozdiely, ktoré sa týkajú izraelsko-palestínskeho konfliktu a postoja k Iránu.

Na záver schôdzky G7 v bretónskom meste Dinard na severozápade Francúzska to na tlačovej konferencii konštatoval francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Uviedol však, že podľa jeho názoru "rozhovory boli konštruktívne" a prebiehali v príjemnej atmosfére. Dôkazom je podľa neho prijatie spoločného komuniké. Francúzske médiá v tejto súvislosti pripomenuli kauzu vlaňajšieho summitu G7 v Kanade, ktorý sa konal vo veľmi napätej atmosfére kvôli americkým clám na dovoz ocele a hliníka. 

Napriek snahám o uhladenie sporov sa tento summit vtedy napokon skončil fiaskom: americký prezident Donald Trump, ktorý schôdzku opustil predčasne, totiž nakoniec stiahol svoju podporu veľmi opatrne formulovaného záverečného vyhlásenia. V príspevkoch na Twitteri sa tiež nevyberavo vyjadril na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua, ktorý predtým na tlačovej konferencii správanie USA kritizoval. 

V tejto súvislosti francúzske médiá v sobotu upozornili na fakt, že za USA sa na ministerskej schôdzke v Dinarde nezúčastnil šéf diplomacie Mike Pompeo, ale vyslal na ňu svojho zástupcu Johna Sullivana a námestníka ministerstva zahraničných vecí pre politické záležitosti Davida Hala. Schôdzku G7 tentoraz - kvôli naliehavým záležitostiam vo vlasti - predčasne, už v piatok večer, opustil britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt, ktorý tak chýba aj na tradičnej "rodinnej" fotografii.

Viac o téme: StretnutieFrancúzskoG7Dinard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu