Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tymošenková ponuku odmietla: Nebude moderovať diskusiu dvoch protikandidátov

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková odmietla ponuku na moderovanie predvolebných diskusií medzi prezidentskými kandidátmi Volodymyrom Zelenským a Petrom Porošenkom, súčasnou hlavu štátu. Oznámil to v piatok hovorca Zelenského štábu Dmytro Razumkov.

Úloha moderátora bude podľa neho teraz ponúkaná "niekomu inému". "Mal by to byť nezávislý rozhodca, ktorý bude rovnako vzdialený od oboch tímov," vysvetlil Razumkov. Na adresu Tymošenkovej uviedol, že ak by ponuku prijala, bola by nezávislou moderátorkou. "Pretože by kritizovala oboch kandidátov. Ak by súhlasila, na štadióne by bolo zastúpených 60 percent hlasov. To znamená, že by tam bolo zastúpenie viac ako polovice krajiny. Ale stalo sa tak, ako sa to stalo," citovala Razumkova agentúra UNIAN.

Zelenskyj vo štvrtok navrhol, aby debatu pred rozhodujúcim kolom volieb moderoval kandidát, ktorý v prvom kole skončil ako tretí, teda Tymošenková. Podľa Zelenského môže Tymošenková zaručiť čestnú diskusiu, pretože nepodporuje žiadneho z dvojice kandidátov. Zelenskyj chce, aby sa diskusia medzi ním a Porošenkom uskutočnila 19. apríla v kyjevskom Národnom športovom komplexe Olimpijskyj.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina Porošenko v piatok reagoval slovami, že "diskusie nie sú divadlo". Podľa jeho slov bol Zelenského návrh neúctivým voči Tymošenkovej a jej voličom. V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 31. marca, ani jeden z 39 kandidátov nezískal podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší kandidáti — Zelenskyj (získal vyše 30 percent hlasov) a Porošenko (takmer 16 percent) — sa tak stretnú v druhom kole, ktoré je naplánované na 21. apríla.

Viac o téme: DebataJulija TymošenkováUkrajinaPetro PorošenkoVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu