Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prekvapenie na Ukrajine: Prvé kolo volieb vyhral komik, ktorý si zahral prezidenta v televízii

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Víťazom prvého kola prezidentských volieb na Ukrajine, ktoré sa konali cez víkend, sa stal prekvapivo Volodymyr Zelenskyj (41). So značným náskokom porazil svojho súpera, súčasného prezidenta Petra Porošenka (53), s ktorým sa pobije o kreslo v druhom kole. Herec a komik Zelenskyj pritom nemá žiadne politické skúsenosti, ale pre Ukrajincov, ktorí ho vídajú v televízii, to nie je žiadny problém. V populárnom sitkome totiž stvárňuje postavu obyčajného učiteľa, ktorý sa nečakane stane prezidentom a zjednotí rozdelený štát. Zelenskyj si tak možno bude môcť túto rolu vyskúšať aj v realite.

Veľký deň pre susednú Ukrajinu: Boj o prezidentský úrad, víťazom Zelenskyj, Tymošenková šokuje

O kreslo prezidenta Ukrajiny, ktorý má značnú právomoc nad bezpečnostnou, obrannou aj zahraničnou politikou, bojovalo celkovo 39 kandidátov. Na prvom mieste skončil Volodymyr Zelenskyj, na druhom Petro Porošenko a až na treťom bývalá premiérka Julija Tymošenková (58). Zelenskyj a Porošenko sa stretnú v druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční 21. apríla.

Právo odovzdať hlas niektorému
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Seriálový hrdina Zelenskyj

Zelenského bodré vystupovanie a pohotové vyjadrovanie v kampani silno pripomínalo jeho úlohu v seriáli Sluha národa - učiteľa, ktorého osud katapultoval do prezidentského kresla, keď sa na internete bleskovo rozšírilo študentské video, v ktorom kritizuje skorumpovanosť úradov. Štandardnú prezidentskú kampaň ale Zelenskyj pred prvým kolom odmietol viesť a jeho politický program zostáva záhadou.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: TASR/AP/Emilio Morenatti)

Zelenského televízna postava Vasyl Holoboroďko vyzerá na prvý pohľad príliš dobrosrdečne a naivne, aby mohla prežiť v krutom svete ukrajinskej skorumpovanej elity. Rýchlo sa ale učí a čoskoro sa stáva silným vodcom schopným poraziť svojich tvrdých a skúsených sokov bez toho, aby stratil svoju bezúhonnosť. Sitcom je plný vulgarizmov a surového humoru, ale keď sa Holoboroďko vyjadruje k hrozbám pre svoju krajinu, hovorí vážne.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

Posledný diel seriálu Sluha národa vysielaný tesne pred prvým volebným kolom ukazuje Holoboroďka vo väzení, kam bol uvrhnutý po klamlivých obvineniach zo strany svojich neľútostných nepriateľov. Najatí kriminálnici sa ho pokúšajú zabiť, ale Holoboroďko prežíva a uniká, len aby svoju krajinu našiel hlboko zúboženú a rozdelenú na pašalíky, čo má byť odkaz na separatistický konflikt na Donbase. Zelenského Holoboroďko ale nakoniec vo funkcii hlavy štátu krajine prináša mier, prosperitu a jednotu.

Nováčik bez politických skúseností

Zelenského volebný úspech je založený na nádejach voličov, že v reálnom svete bude rovnako úspešný ako Holoboroďko v televíznom seriáli. Pre Ukrajincov, ktorí ho volili, je absencia politickej skúsenosti Zelenského veľkou výhodou, je to vítaný ústup od správania známych politických figúr. Súčasný prezident Petro Porošenko aj expremiérka Julija Tymošenková sa na politickej scéne pohybujú viac ako desať rokov.

Petro Porošenko
Zobraziť galériu (7)
Petro Porošenko  (Zdroj: SITA/AP/Sergei Grits)

Zelenského rodným jazykom je ruština, čo mu pomohlo získať hlasy aj na ruskojazyčnom východe a juhu krajiny. Na verejnosti sa počas kampane objavoval len málo, o svojich politických ani ekonomických plánoch nehovoril. Odmieta ale Porošenkovo ​​tvrdenie, že je málo skúsený na to, aby sa postavil Rusku. Po prvom kole vyhlásil, že prinúti Moskvu, aby nielen vrátila Krym a územia obsadené rebelmi, ale aby za "nechutnú a príšernú lúpež" zaplatila kompenzáciu.

Podľa Porošenka je Zelenskyj bábka

Porošenko sa snažil očierniť Zelenského ako bábku miliardára Ihora Kolomojského, žijúceho v Izraeli, ktorý Zelenského podporuje. Uznávaný ukrajinský politológ Volodymyr Fesenko pripúšťa, že Kolomojskyj môže dúfať, že by mu Zelenského úspech mohol prospieť.

Od Kolomojského, na ktorého televíznom kanáli sa seriál Sluha národa vysiela, sa ale Zelenskyj možno dokáže dištancovať. "Kolomojskyj sa pokúsi nasadiť do Zelenského tímu svojich ľudí a do Zelenského hlavy svoje myšlienky, ale možno s tým bude mať problém," uviedol Fesenko.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

"Je absolútne nezávislý. A jeho kombinácia schopnosti rýchlo reagovať, zmyslu pre humor a širokého rozhľadu z neho robia niekoho, koho je veľmi ťažké poraziť v diskusii," povedal o nádejnom budúcom prezidentovi Kolomojskyj.

Kto vyhrá?

Porošenko, ktorý pred zvolením za prezidenta získal veľký majetok podnikaním v cukrovinkách, sa musí vyrovnať s poklesom podpory svojho vládnutia vinou zhoršujúcej sa ekonomickej situácie a prudkého poklesu životnej úrovne. V kampani vsádzal na sľuby porážky povstalcov na Donbase a opätovného získania Krymu, ktorý Rusko anektovalo na jar 2014 po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve a jeho úteku z krajiny. Západ v odvete za anexiu a konflikt na Donbase uvalil na Rusko sankcie.

Server Politico poznamenal, že to nie je aprílový vtip, že komik vyhral prvé kolo prezidentských volieb na Ukrajine. V druhom kole budú mať Ukrajinci na výber medzi zachovaním doterajšieho stavu a nepoznaným, pričom práve frustrácia z terajšej situácie otvorila Zelenskému dvere k úspechu.

Julija Tymošenková
Zobraziť galériu (7)
Julija Tymošenková  (Zdroj: SITA/AP/Sergei Grits)

"Zelenského politické postoje zostávajú prevažne neznáme, cez vágne sľuby pokročiť vo veľmi potrebných reformách," uviedol server. Porošenkovi prívrženci sa tiež podľa neho obávajú, že by Zelenského mohla podporiť Tymošenková za prísľub, že ju po októbrových parlamentných voľbách vymenuje za premiérku. Tymošenková sa dnes však vyjadrila, že nepodporí ani jedného z dvoch postupujúcich rivalov. "Ani jeden nie je schopný zvládnuť výzvy stojace pred krajinou. Nedokážu skoncovať ani s vojnou, ani s biedou," vyhlásila na tlačovej konferecii.

Špekuluje sa aj tom, že Zelenskyj by mohol byť ochotný k ústupkom Moskve, ale väčšina pozorovateľov pochybuje, že by sa zmenila orientácia Ukrajiny na Západ.

 

Viac o téme: Prezidentské voľbyUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu