Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinský minister vnútra: V deň volieb došlo k útokom na server ÚVK, aj z Ruska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Počas prvého kola prezidentských volieb na Ukrajine zaznamenali tamojšie bezpečnostné zložky niekoľko pokusov o preniknutie na server Ústrednej volebnej komisie (ÚVK). V rozhovore pre spravodajský server lb.ua to v pondelok v Kyjeve povedal ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

Avakov uviedol, že v nedeľu 31. marca v čase od 19.00 h (miestneho času) monitoring expertov na kybernetickú bezpečnosť zaznamenal niekoľko pokusov o skenovanie zraniteľnosti webového servera ÚVK, čo naznačuje, že bol napadnutý hackermi. "Zistili sme IP adresy, z ktorých tieto pokusy prišli - nachádzajú sa v Rusku aj v Kyjeve," uviedol Avakov.

Pokiaľ ide o kyjevské IP adresy, bezpečnostné zložky podľa Avakova predpokladajú, že ide o hacknuté routery. "Samozrejme, že ich lokalizujeme," dodal. Spresnil, že so systémovými administrátormi ÚVK sa pracuje na zablokovaní týchto IP adries. Príslušní experti okrem toho monitorujú aj internú počítačovú sieť ÚVK. "Preverujeme každú aktivitu," dodal Avakov.

Predsedníčka ÚVK Taťjana Slipačuková v pondelok uviedla, že počas noci na pondelok, keď sa vo volebných miestnostiach sčítavali odovzdané hlasy voličov, neboli zaznamenané žiadne výpadky v počítačovom systéme. Ukrajinské tajné služby pred prezidentskými voľbami opakovane upozorňovali, že ruské tajné služby plánujú mohutný počítačovú útok na server ukrajinskej ÚVK.

OBSE: Prezidentské voľby na Ukrajine boli slobodné a dobre zorganizované

Predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) označili v pondelok prvé kolo ukrajinských prezidentských volieb za slobodné a dobre zorganizované, uviedla tlačová agentúra DPA. "Volebný deň bol dobre organizovaný a prebehol bez narušení," vyhlásila pozorovateľka z Parlamentného zhromaždenia OBSE Doris Barnettová. "Skutočná práca však ešte stojí pred nami. Ostáva veľa nezačatých reforiem," dodala.

Koordinátor OBSE Ilkka Kanerva na margo volieb doplnil, že "voliči mali široký výber (kandidátov) a k urnám sa dostavili v hojných počtoch". OBSE vyslala na Ukrajinu viac ako 50 pozorovateľských tímov s cieľom monitorovať priebeh prvého kola prezidentských volieb, ktoré sa konalo v nedeľu.

Ako informovala agentúra UNIAN, z priebežného sčítania hlasov vyplýva, že Volodymyr Zelenskyj naďalej vedie, keď mu svoje hlasy odovzdalo 30,40 percenta voličov. Celkove 16,03 percenta voličov hlasovalo za súčasného prezidenta Petra Porošenka. Expremiérku a líderku strany Vlasť Juliju Tymošenkovú podporilo vo voľbách 13,24 percenta voličov, vyplýva z čiastkových neoficiálnych výsledkov.

Viac o téme: Prezidentské voľbyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu