Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konzul neposlúchol samotného diktátora: Zachránil pred nacistami desaťtisíce ľudí, smutný koniec

Aristides Sousa Mendes
Aristides Sousa Mendes (Zdroj: Wikipedia/www.sousamendes.org)

LISABON/PRAHA - Aristides Sousa Mendes ako portugalský konzul vo francúzskom Bordeaux zachránil počas druhej svetovej vojny okolo 30-tisíc ľudí vrátane asi 10-tisíc Židov. Často sa mu preto hovorí portugalský Schindler podľa nemeckého podnikateľa Oscara Schindlera, ktorý tiež zachránil stovky Židov pred deportáciami. Svojim odvážnym činom však Sousa Mendes rozhneval vtedajšieho portugalského diktátora Antónia de Oliveiru Salazara, ktorý nechal diplomata neodkladne odvolať do Lisabonu. Sousa Mendes bol následne prepustený z diplomatických služieb a pred 65 rokmi, 3. apríla 1954, zomrel v biede.

Diabolská noc: Pred 75 rokmi zabili nacisti v Osvienčime najviac československých občanov

Sousa Mendes sa narodil 19. júla 1885 v mestečku Cabanas de Viriato. Na univerzite v Coimbre vyštudoval právo a potom sa dal do diplomatických služieb. Pracoval na konzulátoch po celom svete a konzulom v Bordeaux sa stal v roku 1938.

Aristides Sousa Mendes v roku 1950

Aristides de Sousa Mendes, 1950.jpg

Ako konzul neváhal neposlúchnuť príkazy vtedajšieho portugalského diktátora Salazara, ktorý nariadil neposkytovať vstupné víza do Portugalska. V rozpore s príkazmi Lisabonu otvoril v júni 1940 pôdu konzulátu a potom tri dni vo dne v noci vydával zdarma tisícom ľudí víza. Podľa historikov zachránil takmer 30-tisíc utečencov, z toho 10-tisíc Židov, ktorí sa následne zachránili útekom do Spojených štátov.

Vízum z roku 1940

Life saving visa issued by Dr. Aristides de Sousa Mendes in June 19, 1940..jpg

Podľa izraelského historika narodeného v Prahe Jehuda Bauera to bola vôbec najväčšia záchranná akcia vykonaná jednotlivcom v období holokaustu. Trvalo však niekoľko desiatok rokov, než sa potomkovia záchrancu dočkali oficiálneho uznania jeho činov a ospravedlnenia za perzekúcie Sousu Mendesa. Už v roku 1966 mu jeruzalemský pamätník obetiam holokaustu Jad Vašem udelil titul Spravodlivý medzi národmi.

Viac o téme: VízaHolokaustDruhá svetová vojnaPortugalskoAristides Sousa MendesKonzulár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu