Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi reagujú na voľby na Ukrajine: Moskva chce presadiť dôležitú systémovú zmenu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Rusko chce v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) presadiť reformu systému monitorovania volieb. Tento zámer je dôsledkom rozhodnutia Ukrajiny, ktorá nedovolila, aby priebeh prezidentských volieb monitorovali pozorovatelia z Ruska.

Ako vo štvrtok podľa agentúry TASS informoval námestník ruského ministerstva zahraničných vecí Aleksandr Gruško, pre Rusko bola posledná skúsenosť s Ukrajinou "ďalším príkladom, že je nutné ísť smerom k reforme mechanizmov monitorovania volieb". Podľa Gruška by mal existovať pevný zmluvný rámec, ktorý by "vylúčil možnosť delenia štátov do skupín alebo podskupín". Gruško dodal, že všetky návrhy Ruska v tejto záležitosti boli už predložené viedenskej centrále OBSE.


Čítajte aj: Ukrajinský minister vnútra: V deň volieb došlo k útokom na server ÚVK, aj z Ruska


Ruskí pozorovatelia sa na prezidentských voľbách na Ukrajine nezúčastnili preto, že ukrajinský parlament 7. februára zakázal občanom Ruskej federácie pôsobiť ako oficiálni pozorovatelia počas prezidentských, parlamentných alebo komunálnych voľbách na Ukrajine, a to ako súkromná osoba aj ako člen misie medzinárodných organizácií. Úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) tento krok kritizoval.

Ostré slová Klimkina

K pôsobeniu ruských pozorovateľov počas prezidentských volieb na Ukrajine sa začiatkom minulého týždňa vyjadril aj ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin. Podľa neho nie je možné, aby predstavitelia "agresorskej krajiny", ktorá "porušila všetky možné a nemožné princípy medzinárodného práva a princípy morálky", monitorovali priebeh demokratických volieb. Dodal, že ruskí pozorovatelia nepracujú v prospech demokracie, "ale pre príslušné tajné služby". Okrem volebných pozorovateľov Ukrajina neumožnila monitorovať prezidentské voľby ani viacerým zahraničným novinárom.

Viac o téme: VoľbyRuskoUkrajinaOBSE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu