Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do Európy môžu doraziť nebezpečné ochorenia: Obavy z epidémie, očkovanie neexistuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ochorenia, ktorých prenášačom sú komáre, sa môžu kvôli klimatickým zmenám do roku 2080 objaviť aj v Európe a Severnej Amerike. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnil časopis PLoS Neglected Tropical Diseases, podľa ktorej chorobám, ako je vírus zika, horúčka dengue alebo žltá zimnica, bude čeliť ďalšia miliarda ľudí.

Alarmujúci stav na Slovensku: Nebezpečné choroby z kliešťov sú smrteľnou hrozbou, odborníčka radí

Odborníci predpovedali pohyb dvoch najtypickejších druhov komára-prenášača, a to Aedes aegypti a Aedes albopictus. Urobili tak na základe očakávaných rastúcich teplôt v niektorých regiónoch. Zabrániť rozšíreniu závažných ochorení podľa expertov môže len ráznejší postup voči klimatickým zmenám a obmedzenie globálneho otepľovania.

Do Európy môžu doraziť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Proti vírusu zika v súčasnej dobe neexistuje efektívne očkovanie a vo fáze testovania je len niekoľko preparátov proti horúčke dengue. "Pre nás je oveľa jednoduchšie zabrániť komárom alebo vírusom, aby sa niekde objavili, než zabrániť šíreniu nákazy, ktorá už prepukla," uviedol vedúci štúdie Colin Carlson z univerzity v Georgetowne.

Znížiť riziká nákazy je možné napríklad používaním repelentov, inštaláciou ochranných sietí na okná alebo odstránením stojatých vôd z okolia domovov. Účinnejšie je ale podľa odborníkov zakročiť proti klimatickým zmenám a rozšíriť globálne programy, ktorých cieľom je sledovať a obmedzovať výskyt komárov.

Do Európy môžu doraziť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti varujú, že choroby prenášané komármi sa môžu objaviť v mestách s vysokou hustotou obyvateľstva; mnohí z ich obyvateľov budú týmto vírusom vystavení prvýkrát. "Ľudia, ktorí sa s týmito ochoreniami predtým nikdy nestretli, si proti nim nevytvorili imunitu," cituje agentúra Reuters Carlsona. "Obávame sa, že sa objaví oveľa rozsiahlejšia epidémia, až sa tam tieto patogény objavia prvýkrát," dodal.

Viac o téme: OchorenieKomáreKlimatické zmenyŽltá zimnicaDengueEurópaZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu