Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Damask reagoval na útok Izraela na pozície pre Aleppe, reagujú sýrske štátne média

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA/AP Photo/Hassan Ammar, File)

DAMASK - Sýrske obranné sily reagovali v stredu večer na "agresiu" Izraela, ktorý mal podľa Damasku zaútočiť na sýrske pozície severovýchodne od mesta Aleppo. Damask v reakcii údajne zostrelil niekoľko izraelských rakiet. Informovala o tom v stredu večer agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie nemenovaného príslušníka sýrskej armády, ktorého citovali štátne médiá.

"Letecká obrana odrazila izraelskú vzdušnú agresiu, ktorá cielila na niekoľko priemyselných miest v priemyselnej zóne (mesta) Šajch Nadždžár severovýchodne od Aleppa, a zostrelila niekoľko nepriateľských rakiet," uviedol pre sýrsku štátnu agentúru SANA nemenovaný armádny predstaviteľ. Dodal, že pri izraelských náletoch došlo len k materiálnym škodám.

Mnohí obyvatelia samotného Aleppa agentúre AFP povedali, že izraelský útok spôsobil výpadok elektrického prúdu v celom meste. Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliaca v Británii uviedla, že izraelské nálety zasiahli "muničné sklady patriace iránskym silám a ich spojencom" a spôsobili "obrovské výbuchy". 

Riaditeľ SOHR, ktorá zhromažďuje informácie pomocou siete aktivistov pôsobiacich priamo v Sýrii, Rámí Abdal Rahmán agentúre DPA povedal, že pri týchto náletoch boli usmrtené minimálne štyri osoby. Izrael sa dosiaľ k správe nevyjadril. Ak sa informácia potvrdí, pôjde o prvý izraelský útok na sýrskom území od pondelka, keď americký prezident Donald Trump podpísal dekrét o uznaní suverenity Izraela nad Golanskými výšinami, pripomína agentúra AFP.

Izrael obsadil Golanské výšiny patriace Sýrii v roku 1967 a v roku 1981 ich anektoval. Tento krok však medzinárodné spoločenstvo neuznalo. Sýria chce Golany získať pod svoju správu a v roku 1973 sa o to aj neúspešne pokúsila. Mierové rozhovory o ich možnom vrátení Sýrii tiež neboli úspešné. Trumpov krok na uznanie suverenity Izraela nad Golanskými výšinami privítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ale odsúdili ho mnohé štáty.

Izrael útočil v januári na iránske ciele v Sýrii. Nálety vtedy podnikol v reakcii na odpálenie rakety vystrelenej zo Sýrie. Podľa SOHR zahynulo pri týchto útokoch 21 ľudí, prevažne Iráncov. Izrael sa snaží zabrániť tomu, aby jeho úhlavný nepriateľ Irán natrvalo umiestnil svoje vojenské sily v susednej Sýrii. S týmto cieľom uskutočnil stovky vzdušných útokov proti iránskym cieľom i dodávkam zbraní pre Teheránom podporované libanonské militantné hnutie Hizballáh.

Viac o téme: SýriaIzraelDamaskAleppoZostrelenie rakiet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu