Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Netanjahu snahu o Predjordánsko nevzdáva: Nový volebný sľub, Západný breh bude izraelský

Billboard Benjamina Netanjahua
Billboard Benjamina Netanjahua (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu vyhlásil, že v prípade úspechu v blížiacich sa parlamentných voľbách chce začať rozširovať zvrchovanosť Izraela nad okupovaným Západným brehom. Uviedol to v rozhovore pre televíziu Channel 12.

Denník Haarec, ktorý o tom informoval, poznamenal, že je nejasné, či Netanjahu hovoril o celom území pravého brehu rieky Jordán alebo len o jeho časti. Netanjahu v televíznom rozhovore vyhlásil, že rozšíri suverenitu Izraela nad Predjordánskom, pričom dodal, že nerozlišuje medzi kompaktnými blokmi osídlení a izolovanými osadami. Vyhlásil, že "každá z týchto osád je izraelská". Dodal, že nikoho z nich nebude sťahovať a žiadnu z nich nevydá pod palestínsku zvrchovanosť.

"Nebudem deliť Jeruzalem, nebudem evakuovať žiadnu osadu a zaistím, aby sme získali kontrolu nad územím západne od Jordánu," vyhlásil Netanjahu v televízii. Stalo sa tak len niekoľko dní pred  parlamentnými voľbami v Izraeli - konajú sa v utorok a Netanjahu má veľkú šancu, že v nich získa mandát na zostavenie vlády.

V rozhovore poukázal na to, že "palestínsky štát ohrozí našu existenciu", a upozornil, že "musíme mať svoj osud pod kontrolou". Na otázku, čo sa stane s beduínskou osadou Chán al-Ahmar na Západnom brehu, ktorej obyvateľov chce izraelská vláda vysťahovať napriek protestom medzinárodného spoločenstva, izraelský premiér prisľúbil, že k tomu dôjde, a to "pri najbližšej príležitosti".

Polstoročný konflikt

Osady vybudované na území, ktoré Izrael okupuje od šesťdňovej vojny z roku 1967, sú medzinárodným spoločenstvom považované za ilegálne a ich rozširovanie a budovanie nových osád je označované za hlavnú prekážku pre dosiahnutie mieru v tejto časti Blízkeho východu. Ide totiž o územie, ktoré by sa malo stať súčasťou palestínskeho štátu.

V židovských osadách na Západnom brehu žije viac ako 400.000 Izraelčanov a ďalších 200.000 má domov v okupovanom východnom Jeruzaleme. 

Sobotňajšie Netanjahuovo vyhlásenie sa objavilo len krátko po tom, ako americký prezident Donald Trump podpísal dekrét o uznaní suverenity Izraela nad Golanskými výšinami.

Izrael obsadil Golanské výšiny patriace Sýrii v roku 1967 a v roku 1981 ich anektoval. Tento krok však medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo. Sýria chce Golany získať pod svoju správu a v roku 1973 sa o to aj neúspešne pokúsila. Mierové rozhovory o ich možnom vrátení Sýrii tiež neboli úspešné.

Reakcia Turecka

Turecko považuje za nezodpovedné výroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zo soboty, keď vyhlásil, že v prípade svojho víťazstva v utorkových parlamentných voľbách plánuje anektovať osady na okupovanom Západnom brehu.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu na Netanjahuovo vyhlásenie v nedeľu reagoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter, pričom konštatoval, že "Západný breh je palestínske územie okupované Izraelom, a to v rozpore s medzinárodným právom". Dodal, že Netanjahuovo "nezodpovedné vyhlásenie", urobené v snahe získať hlasy voličov pred parlamentnými voľbami, "túto skutočnosť nemôže zmeniť a ani ju nezmení".

Benny Ganc označil o anexii za nezodpovedný

Bývalý náčelník generálneho štábu izraelskej armády Benny Ganc v nedeľu kritizoval prísľub úradujúceho premiéra Benjamina Netanjahua, že v prípade víťazstva svojej pravicovej strany Likud v parlamentných voľbách presadí, aby Izrael rozšíril svoju zvrchovanosť nad osadami na Západnom brehu. Ganc tento zámer označil za "nezodpovednú" ponuku súvisiacu s voľbami.

Ganc, ktorého stredopravicová strana Modrá a Biela je v nadchádzajúcich voľbách pre Likud pomerne silným súperom, sa k Netanjahuovým plánom vyjadril v rozhovore pre izraelský spravodajský portál Ynetnews. Ganc v ňom spochybnil Netanjahuovo konanie a položil otázku, prečo Izrael danú oblasť v uplynulých 13 rokoch neanektoval, aj keď mohol. 

Vyslovil tiež presvedčenie, že "prísť s takýmto závažným strategickým a historickým rozhodnutím vo volebnej kampani nie je seriózne a je to aj nezodpovedné." Podľa Ganc ide o "nezmyselné vyhlásenie" a "je hanebné takto sa zahrávať s ľuďmi." Uviedol, že on sám je proti "jednostranným" krokom. Vysvetlil, že v Izraeli sme "povedali, že sa budeme usilovať o dosiahnutie mierovej dohody na regionálnej a globálnej úrovni pri súčasnom zachovaní našich základných princípov".

Ako podotkla agentúra AFP, medzi tieto princípy patrí zachovanie bezpečnostnej kontroly v údolí rieky Jordán - nad tými jeho časťami, ktoré sú na Západnom brehu, - a zachovanie veľkých sídelných blokov v Predjordánsku. Podľa AFP Ganc v minulosti naznačoval otvorenosť k evakuácii aspoň niektorých židovských osadníkov z iných oblastí.

Viac o téme: JordánskoIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu