Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prípad zostreleného lietadla Malaysia Airlines pokračuje: Začali trilaterálne rokovania

Vrak kokpitu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines
Vrak kokpitu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines (Zdroj: Twitter/nsnbc)

MOSKVA - Austrália a Holandsko v stredu vyhlásili, že rokujú s Ruskom ohľadom prebiehajúceho vyšetrovania zostrelenia civilného lietadla nad Ukrajinou. Stroj spoločnosti Malaysia Airlines, letiaci na linke MH17, zasiahla 17. júla 2014 protilietadlová strela systému BUK ruskej výroby a zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

Takmer dve tretiny obetí tvorili Holanďania a o život prišlo aj 38 Austrálčanov. Lietadlo smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Holandsko a Austrália vlani z tejto katastrofy obvinili Rusko.

Austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová a jej holandský náprotivok Stef Bok vyhlásili, že po tom, ako sa v marci začali trilaterálne stretnutia s Ruskom, nastal posun v pátraní po zodpovedných.

Medzinárodný vyšetrovací tím dospel k tomu, že systém BUK pochádzal od ruskej vojenskej brigády umiestnenej v meste Kursk a bol dopravený na Ukrajinu. Moskva vehementne odmieta akúkoľvek zodpovednosť za túto tragédiu. Na vyšetrovaní sa podieľa päť krajín - Austrália, Belgicko, Holandsko, Malajzia a Ukrajina. K zostreleniu došlo nad územím východnej Ukrajiny, ktoré je v područí proruských separatistov.

"Nedávno došlo k prvému trilaterálnemu stretnutiu. K obsahu tohto procesu sa nemôžem vyjadriť, pretože utajenie je v tomto prípade kľúčové. Môžem však potvrdiť, že sme odhodlaní nájsť pravdu, spravodlivosť a zodpovednosť," povedal v Sydney novinárom Blok, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters.

Austrálske orgány zároveň vyhlásili, že budú pre pozostalé rodiny 38 austrálskych cestujúcich požadovať bližšie nešpecifikované finančné odškodné.
 

Viac o téme: LietadloZostrelenieMH17Malaysia Airlines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu