Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vietnamskú občianku, podozrivú z vraždy nevlastného brata Kim Čong-una, prepustili

Doan Thi Huong Zobraziť galériu (2)
Doan Thi Huong (Zdroj: TASR/AP Photo/Sadiq Asyraf)

KUALA LUMPUR - Malajzijské úrady prepustili v piatok z väzenia vietnamskú občianku Doan Thi Huong podozrivú z vraždy Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una. Informovala o tom agentúra AFP.

Doan Thi Huong "bola prepustená o 07.20 h" miestneho času (01.20 h SELČ) z väznice pri malajzijskej metropole Kuala Lumpur, uviedol pre AFP jej právnik. Malajzijský súd 1. apríla odsúdil Doan Thi Huong na tri roky a štyri mesiace väzenia po tom, ako prijala obžalobu, ktorá sa nevzťahuje na vraždu, ale na spôsobenie zranenia. Tým sa vyhla trestu smrti obesením, ktorý sa v Malajzii za vraždu udeľuje. Súd rozhodol, že jej trest sa začne počítať od prvého uväznenia vo februári 2017. Okrem toho jej trest znížil, a to za vzorné správanie.

Súdny proces trval od roku 2017, keď Vietnamka spolu s Indonézankou Siti Aisyahovou zaútočili na letisku v Kuala Lumpure na Kim Čong-nama nervovoparalytickou látkou. Obžalobu voči Indonézanke Siti Aisyahovej v marci generálna prokuratúra stiahla a ženu prepustili na slobodu. Obe ženy vraždu popierajú a tvrdia, že sa stali obeťami ľsti severokórejských agentov.

Kim Čong-nam bol nevlastným bratom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-una a najstarším synom ich spoločného otca, bývalého lídra Kim Čong-ila. Dlhé roky žil v dobrovoľnom exile v Macau a vyjadroval sa pomerne kriticky na adresu severokórejského režimu i samotného Kim Čong-una. Južná Kórea krátko po útoku obvinila Severnú Kóreu, že atentát nariadila, čo však Pchjongjang poprel.
      
         

Viac o téme: VraždaVäzenieDoan Thi HuongKim Čong-unaKim Čong-nama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu