Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bombardovanie Juhoslávie silami NATO zostane navždy zločinom, vyhlásil srbský prezident

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Severoatlantická aliancia sa dopustila zločinu, keď v roku 1999 bombardovala vtedajšiu Juhosláviu, a Srbsko ako nástupnícka krajina nebude nikdy členom tejto vojenskej organizácie. Srbský prezident Aleksandar Vučič to vyhlásil pri príležitosti nedeľňajšieho 20. výročia začiatku intervencie NATO.

"Smrť 2500 civilistov, 79 detí, devastácia krajiny, škody dosahujúce desiatky miliárd dolárov, to bude pre nás vždy zločinom," citovala tlačová agentúra DPA slová Vučiča počas spomienkového obradu v meste Niš.

Hlava srbskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Irinej pri príležitosti nedeľňajšieho výročia obvinil západných lídrov z naplánovania "zničenia a rozčlenenia" Srbska. "Spôsobili nám nešťastie, spustošili naše továrne, priemysel, cesty a dokonca i nemocnice. Je to niečo, čo poteší len diabla," povedal.

NATO začalo s bombardovaním s cieľom ukončiť tvrdý zásah srbských ozbrojených zložiek proti albánskej väčšine v Kosove. V Prištine si preto pripomínali nedeľňajšie výročie ako významný medzník na ceste ku kosovskej nezávislosti. Predstavitelia Kosova si uctili pamiatku obetí kosovskej vojny z rokov 1998 a 1999, ktorá si vyžiadala tisíce životov. 

Nacionalista Šešelj spálil na výročie bombardovania vlajky NATO a EÚ

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj spálil v nedeľu v Belehrade vlajky Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Urobil tak v deň 20. výročia začiatku náletov NATO na bývalú Juhosláviu, informovala tlačová agentúra Hina. NATO začalo s bombardovaním s cieľom ukončiť tvrdý zásah srbských ozbrojených zložiek proti albánskej väčšine v Kosove. V Prištine si preto pripomínali nedeľňajšie výročie ako významný medzník na ceste ku kosovskej nezávislosti.

Viaceré veľvyslanectvá západných štátov v Belehrade vydali v nedeľu spoločné vyhlásenie, ktorým vyjadrili ľútosť nad civilnými obeťami bombardovania i nad všetkými obeťami vojen, ktoré sprevádzal rozpad Juhoslávie. Prisľúbili, že budú ešte intenzívnejšie pracovať v záujme trvalého mieru a stability v regióne.

Podľa vyhlásenia Šešeljovej Srbskej radikálnej strany (SRS) bolo spálenie vlajok symbolickým aktom, ktorý mal demonštrovať jej postoj k obom medzinárodným zoskupeniam. Na proteste v centre Belehradu sa zišlo niekoľko stoviek predstaviteľov, členov a stúpencov SRS. "Srbský národ nikdy nezabudne na brutálne, zločinné bombardovanie Srbska" ani sa nikdy "nezmieri s myšlienkou", že by sa Belehrad mohol stať členom NATO, vyhlásil na zhromaždení Šešelj.

Srbsko taktiež nemá podľa neho čo hľadať v EÚ, ktorej súčasťou sú - ako uviedol - "všetci najhorší nepriatelia srbského národa". Pre srbských radikálov je jedinou správnou voľbou zbližovanie s Ruskom a členstvo v ním vedenej Organizácii Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, vyhlásil Šešelj, ktorého odsúdili v Haagu za vojnové zločiny.

Niektorí účastníci demonštrácie niesli vlajky na podporu "Veľkého Srbska" a odznaky s nápisom "V Srebrenici nedošlo k nijakej genocíde". Predstavitelia Kosova si v nedeľu uctili pamiatku obetí kosovskej vojny z rokov 1998 a 1999, ktorá si vyžiadala tisíce životov.

"Je úžasné, že obyvatelia Kosova sú slobodní a že ich deti môžu vyrastať doma a chodiť do škôl, a to všetko je vďaka leteckej operácii NATO," povedal agentúre AP kosovský premiér Ramush Haradinaj.

Viac o téme: BombardovanieNATOSrbskoAleksandar VučičJuhoslávia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu