Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vlna nevôle v Poľsku: V novinách sa objavil článok Ako rozoznať Žida, predávali ho aj v parlamente

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - Vlnu nevôle vyvolal v Poľsku článok, v ktorom nacionalistický týždenník radil čitateľom, ako rozoznať Žida. Periodikum sa objavilo aj v stánku s novinami v poľskom parlamente, čo podľa niektorých kritikov dokazuje ochotu poslancov tolerovať prejavy antisemitizmu. Inštitúcia oznámila, že denník naďalej odoberať nebude, napísala agentúra AP.

V tichosti zomrela jediná dcéra nacistického monštra: FOTO Za krstného otca mala Adolfa Hitlera

Článok v pravicovom týždenníku Tylko Polska (Len Poľsko) opisuje, ako rozpoznať Žida na základe jeho mena, vlastností či rysov v tvári. Židovským ženám podľa autorov "chýba krehkosť, skromnosť a pocit hanby, ktoré sú vlastné poľským ženám".

"Pretože im patrí celý svet... predpokladá sa, že sú v každej krajine, prevezmú moc nad národmi a povedú k vytvoreniu jedného celosvetového židovského štátu," cituje agentúra Reuters z článku.

Podľa časopisu, ktorý vydáva krajne pravicový politik a známy disko-spevák Leszek Bubel, sa Židia dajú rozpoznať podľa "mien, antropologických rysov, výzoru, správania, charakterových rysov, metód práce a snahy šíriť dezinformácie". "Ako ich poraziť? Toto nemôže pokračovať!" končí sa článok.

Časopis aj v parlamente

Vydanie sa objavilo aj v novinovom stánku poľského parlamentu, ktorý následne rozhodol, že denník už nebude odoberať. Židovské skupiny ale žiadajú tvrdšie opatrenia voči denníku.

Za znepokojujúcu označila šéfka Amerického židovského výboru (AJC) v strednej Európe Agnieszka Markiewiczová najmä absenciu odsúdenia incidentu zo strany kľúčových politikov, ako napríklad predsedu parlamentu. S kritikou voči vládnej strane vystúpili aj niektorí opoziční poslanci.

Podľa Krzysztofa Brejzu z opozičnej Občianskej platformy je publikácia "symptómom netolerancie", ktorú podporuje vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. "Je nechutné, že sa v chráme demokracie, v poľskom parlamente, objavil taký materiál," vyhlásil poslanec.

Pred 80 rokmi bol vyhlásený samostatný Slovenský štát: Jeho existencia mala množstvo paradoxov

Trestný čin

Opozičný poslanec Michal Kaminski vyzval prokuratúru, aby začala vyšetrovanie; podnecovanie nenávisti založenej na rase či náboženstve je totiž v Poľsku trestným činom. Jeden z poslancov vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) požadoval týždenník úplne zakázať.

Vedúci tlačového odboru parlamentu Andrzej Grzegrzolka vo štvrtok vyhlásil, že zoznam publikácií doručených do zákonodarného zboru sa musí prehodnotiť, aby sa zabránilo tomu, že sa podobná situácia zopakuje.

Popieranie viny

Poľská vláda sa v minulosti voči obvineniam z antisemitizmu ostro ohradzovala. Premiér Mateusz Morawiecki vo februári zrušil svoju účasť na summite Vyšehradskej štvorky (teda Poľska, Česka, Slovenska a Maďarska) a Izraela v Jeruzaleme. Reagoval tak na výroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a následne tiež úradujúceho ministra zahraničia o podiele Poliakov na vyvražďovaní Židov počas druhej svetovej vojny.

Kauzu si všimli aj izraelské médiá a článok o nej priniesol aj renomovaný izraelský denník Haarec. Vzťahy medzi Izraelom a Poľskom sú pritom ešte stále napäté po tom, ako šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac vo februári vyhlásil, že Poliaci "nasali antisemitizmus z mlieka svojich matiek", za čo Varšava žiadala ospravedlnenie. Na takéto poznámky je súčasná poľská vláda pod vedením PiS veľmi citlivá a v rozpore so stanoviskom historikov a dobovými svedectvami tvrdí, že Poliaci na utrpení Židov neniesli takmer alebo vôbec žiadnu vinu.

V Poľsku v poslednom období zaznamenali nárast prejavov rasizmu či antisemitizmu na sociálnych sieťach, grafitoch i prejavoch zaznievajúcich vo verejnom priestore. Vlani v marci prijali poľskí poslanci zákon o holokauste, ktorý trestá obviňovanie poľského národa zo zločinov, ktoré boli spáchané nacistickým Nemeckom.

Viac o téme: ŽidČlánokAntisemitizmusPoľskoTylko Polska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu