Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pred 80 rokmi bol vyhlásený samostatný Slovenský štát: Jeho existencia mala množstvo paradoxov

Adolf Hitler a Jozef Tiso Zobraziť galériu (3)
Adolf Hitler a Jozef Tiso (Zdroj: wikipedia/Narodowe Archiwum Cyfrowe)

BRATISLAVA/PRAHA - Pred 80 rokmi, 14. marca 1939, vznikol v strednej Európe nový štátny útvar, známy ako Slovenský štát. Nasledujúcich šesť rokov jeho existencie bolo poznamenaných radom paradoxov. Jeho predstavitelia vo svojich prejavoch hovorili o samostatnosti, hoci krajina bola závislá na nacistickom Nemecku. A zatiaľ čo desaťtisíce Židov skončili v koncentračných táboroch, pre inú časť obyvateľov predstavoval Tisov štát ostrovček relatívneho pokoja vo vojnou zmietanej Európe.

Homolov puč zmenil históriu Slovenska: Mocenský plán mal udržať ČSR pokope

Volanie po úplnej samostatnosti sa objavovalo už na jeseň roku 1938, kedy Slovensko získalo autonómiu v rámci pomnichovskej Československej republiky. Hlinkova Slovenská ľudová strana (HSĽS), ktorá mala v krajine mocenský monopol, však bola v tejto veci rozpoltená. Jej radikálne krídlo bolo pre nezávislosť a jednalo o nej s predstaviteľmi nacistického Nemecka. Naproti tomu konzervatívne krídlo ľudákov sa k tejto možnosti stavalo váhavo.

Pred 80 rokmi bol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hitler, pre ktorého samostatné Slovensko predstavovalo okrem iného výhodný nástupný priestor k plánovanej územnej expanzii, sa preto rozhodol konať. Na 13. marca 1939 si pozval predsedu ľudákov, katolíckeho kňaza Jozefa Tisa do Berlína, kde ho postavil pred voľbu: buď Slovensko vyhlási samostatnosť, alebo bude "ponechané svojmu osudu". Druhá možnosť by v praxi znamenala rozdelenie územia medzi susedné štáty, najmä Maďarsko.

Upútavka na anketu Najväčší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube / RTVS)

Ihneď po svojom návrate Tiso oboznámil s obsahom rokovania Snem slovenskej krajiny v Bratislave. Krátko po poludní 14. marca 1939 bola týmto zákonodarným zborom vyhlásená samostatnosť Slovenska. Slovenská republika, ako sa nový štát volal od prijatia ústavy v lete 1939, bola satelitom Nemecka. Jasným dôkazom bola takzvaná ochranná zmluva, uzavretá ešte v marci 1939, v ktorej sa Bratislava zaviazala uskutočňovať zahraničnú politiku v úzkej zhode s Nemeckom. Berlín tiež kontroloval dôležité slovenské podniky.

V súvislosti s vojenskou porážkou nacistického Nemecka Slovenský štát zanikol 3. mája 1945 po tom, čo celé jeho územie dobyli vojská Sovietskeho zväzu a ich spojencov. Slovenská vláda, ktorá utiekla do rakúskeho exilu, kapitulovala 8. mája 1945. Podľa teórie právnej kontinuity Československej republiky presadzovanej Edvardom Benešom Slovenský štát neexistoval a po skončení druhej svetovej vojny Československá republika obnovila zvrchovanosť na území Slovenska.

Viac o téme: Adolf HitlerSlovenský štátJozef Tiso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu