Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Situácia vo Venezuele je vážna: Guaidó bije na poplach, v hre je vyhlásenie výnimočného stavu

Juan Guaidó Zobraziť galériu (2)
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Lucio Tavora)

CARACAS - Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó v nedeľu oznámil, že požiada parlament, aby v krajine vyhlásil výnimočný stav. Guaidó chce týmto spôsobom požiadať o pomoc medzinárodné spoločenstvo v situácii, kedy takmer celá Venezuela čelí masívnym výpadkom dodávok elektrickej energie. Informovala o tom agentúra AFP.

Opozičný líder novinárom oznámil, že už zvolal krízové zasadnutie venezuelského parlamentu s cieľom "podniknúť okamžité kroky na zaistenie potrebnej humanitárnej pomoci". Guaidó sa tak snaží reagovať na rozsiahly výpadok prúdu, ktorý vo štvrtok popoludní zasiahol takmer celú juhoamerickú krajinu. Hoci v sobotu sa podarilo obnoviť v niektorých oblastiach prerušované dodávky elektriny, iné zostali naďalej bez nej.


Čítajte aj: Venezuela je stále rozdelená: Guaidó chce zvýšiť tlak na Madura, vyzval na celonárodný pochod


Krízová situácia však medzitým podľa Francisca Valenciu, riaditeľa mimovládnej organizácie CODEVIDA, spôsobila úmrtie 15-tich pacientov, ktorí nemohli pre výpadok prúdu podstúpiť dialýzu. Caracas obvinil zo vzniknutej situácie USA, ktoré podľa neho sabotovali ústrednú elektráreň Guri.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Venezuela často zažíva čiastočné výpadky prúdu, tohtotýždňový však patril k najhorším a najdlhším za celé roky a ochromil veľkú časť krajiny. Problémy Venezuely s elektrinou sú podľa expertov zapríčinené nedostatočnými investíciami do infraštruktúry, dopĺňa AFP s tým, že Madurov režim obvykle výpadky pripisuje vonkajším faktorom.

Viac o téme: VenezuelaJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu