Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Venezuela je stále rozdelená: Guaidó chce zvýšiť tlak na Madura, vyzval na celonárodný pochod

Juan Guaidó Zobraziť galériu (4)
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

CARACAS - Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó ohlásil v sobotu celonárodný pochod do Caracasu. Urobil tak na zhromaždení svojich stúpencov, ktorí vyšli do ulíc metropoly, aby zvýšili tlak na prezidenta Nicolása Madura. V hlavnom meste sa medzitým konala aj demonštrácia na podporu Madurovej vlády. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Guaidó tisícom priaznivcov povedal, že sa vydá na cestu po krajine pred tým, ako povedie celonárodný pochod. "Keď skončíme s cestou, organizáciou v každom (venezuelskom) štáte, oznámime dátum, keď všetci spolu prídeme do Caracasu," povedal 35-ročný predseda parlamentu, ktorý sa koncom januára vyhlásil za dočasného prezidenta a získal podporu viac ako 50 krajín sveta.

Venezuelský opozičný líder Juan
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

"Miraflores, Miraflores!" volali jeho stúpenci v zmienke o prezidentskom paláci. Guaidó tiež pohrozil, že požiada o intervenciu zvonka, "keď príde čas". Poukázal v tejto súvislosti na ústavu, ktorá povoľuje "použitie venezuelskej vojenskej misie v zahraničí alebo cudzincov vnútri krajiny", citovala ho AFP. "Intervencia, intervencia!" reagoval dav.

"Všetky možnosti sú na stole," dodal Guaidó, ktorý hovoril zo zadnej časti pick-upu po tom, ako štátne bezpečnostné zložky zabránili opozícii postaviť pódium na pôvodne zamýšľanom mieste protestu. Zadržali pri tom tri osoby.

Polícia v Caracase bránila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

Maduro medzitým vyzval na protesty proti "imperializmu" na pochode svojich stúpencov, ktorý bol venovaný štvrtému výročiu vyhlásenia, v ktorom Spojené štáty označili Venezuelu za "hrozbu" pre svoju bezpečnosť a uvalili na ňu sankcie. "Dnes sme viac ako kedykoľvek predtým antiimperialisti, nikdy sa nevzdáme!" napísal Maduro na sociálnej sieti Twitter.​

Nicolás Maduro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

Viac o téme: ProtestyNicolás MaduroJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu