Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Družku teroristu z Daeš postihla tragédia: Novonarodený syn Begumovej zomrel

Kadiza Sultana (vľavo), Shamima Begum (uprostred) a Amira Abase (vpravo)
Kadiza Sultana (vľavo), Shamima Begum (uprostred) a Amira Abase (vpravo) (Zdroj: TASR/Metropolitan Police via AP)

LONDÝN - Právnik rodiny tínedžerky a "džihádistickej nevesty" Shamimy Begumovej v piatok oznámil, že sa objavili "jasné, ale zatiaľ nepotvrdené správy", že Begumovej novonarodený syn zomrel. Informáciu priniesol portál televízie Sky News.

"Máme jasné, ale zatiaľ nepotvrdené správy, že syn Shamimy Begumovej zomrel. Bol britským občanom," napísal právnik Tasnime Akunjee na Twitteri. Chlapec sa narodil minulý mesiac. Devätnásťročná tínedžerka v roku 2015 ušla s dvoma školáčkami z Británie a cez Turecko sa dostala do Sýrie, aby mohla žiť v takzvanom Daeš. Tam sa vydala za bojovníka tejto militantnej organizácie, ktorému porodila tri deti. Dve podľa slov samotnej tínedžerky zomreli už skôr.

Smrť potvrdila armáda

Sýrske demokratické sily (SDF) bojujúce proti Daeš v piatok večer potvrdili správy, že novonarodený syn tínedžerky a "džihádistickej nevesty" Shamimy Begumovej zomrel. Informáciu priniesol portál britskej televízie Sky News.

Begumová a jej novonarodený syn Džarráh žili v sýrskom utečeneckom tábore po tom, ako Británia odobrala mladej žene britské občianstvo a tak sa nemohla vrátiť k svojej tamojšej rodine.Begumová minulý mesiac vyhlásila, že jej syn je chorý, ale nedovolí mu vrátiť sa do Británie samému.

V interview s dopisovateľom televízie Sky News Johnom Sparksom povedala: "Práve teraz mám ťažkosti zohnať najnutnejšie veci, ktoré potrebujem." Dodala, že stratila svoju "kartu".Na otázku, či chce niečo odkázať britským politikom, Begumová uviedla: "Bola by som rada, keby s trochu väčším súcitom v srdci prehodnotili môj prípad, chápete." Begumovej manžel, holandský bojovník Daeš Yago Riedijk (27), pre Sky News povedal, že obaja urobili chybu, keď sa pridali k tejto teroristickej skupine.

Muža v súčasnosti zadržiavajú v kurdskom zadržiavacom centre na severovýchode Sýrie. Begumovú si vzal za manželku len niekoľko týždňov po tom, čo ako 15-ročná prišla v roku 2015 na územie Daeš. "Viem, že Shamima nie je pre nikoho nijako nebezpečná... ale urobila chybu a bude musieť žiť s následkami. Nikdy nič neurobila, bola len manželkou," dodal.

Shamima sa s dvoma kamarátkami pridala k Daeš vo februári 2015. Znova sa objavila minulý mesiac v sýrskom utečeneckom tábore a bola vo vysokom štádiu tehotenstva. Vyjadrila túžbu vrátiť sa do Británie, keďže samozvaný kalifát zanikol. Ako je už známe, Británia ju odmietla prijať.
 

Viac o téme: SynTeroristaDaešShamima Begumová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu