Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Daeš zverejnil novú zvukovú nahrávku a vyzval na útoky: Povstaňte a pomstite sa v mene viery

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DAMASK - Zvuková nahrávka, ktorú údajne vyrobila extrémistická organizácia Daeš, vyzýva jej podporovateľov po celom svete, aby útočili na obranu militantov obliehaných silami podporovanými Spojenými štátmi v ich poslednej sýrskej bašte. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Krátka, jedenapolminútová nahrávka sa šírila prostredníctvom sociálnych sietí. Upozornila na ňu v pondelok večer americká organizácia SITE Intelligence Group, ktorá sa špecializuje na monitorovanie džihádistickej internetovej propagandy.

Nahrávka hovorí o tom, že na mužoch, ženách a deťoch v dedine Bághúz je páchaný "holokaust". Neznámy militant vyzýva moslimských "bratov v Európe a na celom svete", aby povstali proti "križiakom a odplatili sa v mene svojej viery". Vierohodnosť a pravosť nahrávky sa zatiaľ nepodarilo nezávisle overiť, dodala AP.

Dedina Bághúz je poslednou baštou Daeš v Sýrii. Leží na východe Sýrie neďaleko irackých hraníc. Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) obnovili ofenzívu proti Daeš v Bághúze 1. marca. Predtým svoje operácie na dva týždne pozastavili, aby z dediny evakuovali civilistov.

Viac o téme: VýzvaNahrávkaSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu