Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Syn obete otravy novičkom prehovoril: Veľká výzva Putinovi, spravodlivosť musí zvíťaziť

K otráveniu došlo v anglickom meste Amesbury Zobraziť galériu (3)
K otráveniu došlo v anglickom meste Amesbury (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN/MOSKVA - Syn obete útoku nervovoparalytickou látkou, ktorý sa odohral vlani v britskom meste Amesbury, žiada ruského prezidenta Vladimira Putina, aby pomohol nastoliť spravodlivosť. Informoval o tom britský denník The Daily Mirror.

Autorom listu je 20-ročný Ewan Hope, syn Dawn Sturgessovej, ktorá vlani v júli podľahla otrave látkou typu novičok. Hope vo svojom liste píše, že podľa britskej polície sú za smrť jeho matky zodpovední najmenej dvaja ruskí občania, pričom sa "zdá, že sú chránení vaším štátom (Ruskom)". 

Všetko je na Putinovi

Obracia sa preto na Putina s výzvou, aby umožnil britským vyšetrovateľom vypočuť týchto mužov vo veci vraždy svojej matky. "Keď už nič iné, matka zaslúži si spravodlivosť," napísal Hope. Mladý muž dúfa, že ruský prezident prejaví ľudskosť a pochopenie vo vzťahu k jeho rodine. "Som zúfalý a Putin je jediná osoba, ktorá môže zabezpečiť, aby spravodlivosť zvíťazila," píše Hope.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

V rozhovore pre nedeľník Sunday Mirror vyslovil Hope kritiku aj na adresu britskej vlády, ktorá jeho rodine nepomohla ani ju nekontaktovala. Príbuzní boli podľa neho nútení požiadať o pomoc charitu, aby mohli pochovať telo Dawn Sturgessovej, ktorá 8. júla roku 2018 zomrela na následky otravy látkou typu novičok, keď si ho - v domnienke, že ide o parfum - nastriekala na zápästie z flakónu. 

Útok na Skripaľovcov

Hope pritom poukázal na to, že britská vláda pomáha bývalému ruskému agentovi Sergejovi Skripaľovi, ktorý bol zrejme priamym terčom útoku novičkom, i jeho dcére. Útok na Skripaľa a jeho dcéru Juliju sa odohral vlani v marci v britskom meste Salisbury pomocou nervovoparalytickej látky novičok, vyvinutej v bývalom Sovietskom zväze. Incident, z ktorého Británia obvinila Rusko, ešte viac zhoršil už tak napäté vzťahy oboch krajín.

Syn obete otravy novičkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Účinkom novička bol vystavený aj Sturgessovej priateľ Charlie Rowley, ktorý fľaštičku s tekutinou našiel. Pár žil v meste Amesbury, ktoré leží približne 12 kilometrov severne od Salisbury v grófstve Wiltshire v južnej časti Anglicka. Z pokusu o Skripaľovu vraždu obvinil Londýn dvojicu ruských občanov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, ktorí sú podľa zistení investigatívnych médií príslušníkmi ruskej vojenskej rozviedky GRU. Médiá neskôr zistili, že ich pravé mená sú Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

Viac o téme: Vladimir PutinSergej SkripaľNovičok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu