Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká dohoda Netanjahua s Putinom: Izrael a Rusko vytvoria spoločný tím, majú jasný cieľ

Benjamin Netanjahu a Vladimir Putin
Benjamin Netanjahu a Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

TEL AVIV - Izrael a Rusko vytvoria spoločnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať otázkou odsunu zahraničných síl zo Sýrie. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to oznámil v nedeľu po tom, ako sa v priebehu tohto týždňa stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a diskutoval s ním o iránskej prítomnosti v Sýrii, informovala tlačová agentúra AFP.

Izrael požaduje stiahnutie jednotiek znepriateleného Iránu zo Sýrie a upozorňuje, že nedovolí, aby iránske sily zostali na sýrskom území natrvalo. "Dal som jednoznačne najavo, že Izrael nedovolí, aby sa Irán vojensky usadil Sýrii, a dal som tiež jednoznačne najavo, že budeme proti tomu naďalej vojensky zasahovať," povedal Netanjahu pred členmi svojej vlády.

"S prezidentom Putinom sme sa dohodli na spoločnom cieli: stiahnutí zahraničných síl, ktoré prišli do Sýrii po vypuknutí občianskej vojny. Dohodli sme sa na vytvorení spoločného tímu, aby presadzoval tento cieľ," dodal izraelský premiér.

Izrael vykonal v Sýrii už stovky náletov, ktorých terčmi boli podľa Izraelčanov objekty využívané Iránom a libanonskými šiitskými milíciami Hizballáh. Irán, Hizballáh i Rusko podporujú v sýrskej vojne tamojšiu vládu na čele s prezidentom Bašárom Asadom.

Vzťahy medzi Izraelom a Ruskom narušil vlani v septembri incident, pri ktorom počas izraelského útoku zostrelila sýrska protivzdušná obrana omylom ruské lietadlo. Výsledkom bola smrť 15 ruských vojakov. Izrael a Rusko predtým zriadili tzv. horúcu linku, aby zabránili náhodným stretom.

Viac o téme: RuskoSýriaVladimir PutinIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu