Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci sa nestačili diviť: Astronaut strávil takmer rok vo vesmíre, pozrite, aké to má následky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Takmer ročný pobyt vo vesmíre spôsobil u amerického astronauta hyperaktivitu imunitného systému a zmenil prejavy niektorých génov v porovnaní s jeho identickým dvojčaťom, ktoré ostalo na zemi. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Astronaut Scott Kelly strávil na prelome rokov 2015-16 na palube medzinárodnej vesmírnej stanice ISS 340 dní, čím utvoril nový americký rekord v dĺžke pobytu vo vesmíre. Scott sa počas misie podrobil štúdii ohľadom účinkov pobytu vo vesmíre na ľudské telo. Jeho výsledky porovnali s identickým dvojčaťom Markom, ktoré ostalo na zemi.

Časť génov prepojených s imunitným systémom sa stala hyperaktívnou, povedal Christopher Mason z Cornellovej univerzity, ktorý pomáhal s vedením štúdie. Mason spozoroval aj zmeny v hodnotách ďalších krvných ukazovateľov, ktoré majú vplyv na činnosť imunitného systému. 

Významné poznatky vedcov

Aktivita génov sa podľa jeho slov prispôsobuje všetkým druhom stresových podnetov. "Môžeme pozorovať, ako sa telo adaptuje na zmeny v prostredí," povedal. Vedci nevedia, či boli zmene pozitívne a negatívne. Výsledky štúdie však priniesli pre lekárov nové otázky v súvislosti s plánmi Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) poslať ľudí na Mars.

Vedci sa nestačili diviť:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: VesmírAstronautVedciNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu