Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mrazivá správa z Česka: FOTO Dnešok prepísal históriu, toto vám hrozí pri mínus 33 stupňoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, FB/ČHMÚ)

ŠUMAVA – Do rekordne mrazivého rána sa dnes zobudila Česká republika, konkrétne oblasť Šumavy. Miestna meteorologická stanica namerala teplotu -33,3 stupňa Celzia, čím prekonala svoj predchádzajúci rekord za 32 rokov merania. To, aký neželaný vplyv majú mínusové teploty a nepriaznivé počasie na ľudský organizmus, priblížil náš úrad verejného zdravotníctva.

Český hydrometeorologický ústav avizoval, že počas dnešného rána namerali teploty väčšinou medzi -6 až -11, pričom pri veľmi slabom vetre a snehovej pokrývke na juhozápade krajiny sa teploty pohybovali medzi -10 a -15 stupňov Celzia.  

Obrázok ukazuje objektívnu analýzu teplôt z dnešnej 6. hodiny rannej.
Zobraziť galériu (6)
Obrázok ukazuje objektívnu analýzu teplôt z dnešnej 6. hodiny rannej.  (Zdroj: FB/ČHMÚ)

Najnižšie minimum však zaznamenala meteorologická stanica Perla v obci Kvilda na Šumave vo výške 2 metre nad povrchom, a to -33,3 stupňa. „Týmto prekonala svoje rekordné minimum -30,8 stupňa Celzia pre dnešný deň, stanica tu meria 32 rokov,“ pripomenul ústav.

SHMÚ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

K rekordným mrazom v Českej republike sa vyjadril i Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Ten podotkol, že v danej oblasti je aktuálne viac ako meter snehu.  

Veľmi chladno bolo aj na neďalekej stanici Horská Kvilda, kde namerali -26,4 stupňa.

SHMÚ
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Arktické mrazy ale neudreli v oblasti južnej Moravy. Meteorológovia poznamenali, že v priebehu noci sa síce nízka oblačnosť rozpustila, no teplotné minimá sa v nej pohybovali okolo -4 stupňov Celzia.  

Na snímke je stanica Perla a jej blízke okolie.
Zobraziť galériu (6)
Na snímke je stanica Perla a jej blízke okolie.  (Zdroj: FB/SHMÚ)

SHMÚ pripomína, že počas minulej noci boli v Česku na snehu zväčša ideálne podmienky na pokles teploty vzduchu. „Nad strednou Európou sa nachádzala tlaková výš a u našich severozápadných susedov prevládal slabý vietor alebo bezvetrie a zároveň malá oblačnosť alebo jasná obloha,“ uviedol ústav.

Viac ako 15 stupňov pod nulou môže mať nepriaznivé účinky na ľudské zdravie

Mínusové teploty a nepriaznivé počasie sú najrizikovejšie pre deti, starších ľudí, ľudí trpiacich na diabetes, kardiovaskulárne a respiračné ochorenia.

Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR zdôrazňuje, že reakcia organizmu na chlad závisí od ochladenia tela. „Teploty nižšie ako -15 stupňov Celzia môžu mať nepriaznivé účinky na zdravie. Chráňte svoju pokožku pred omrzlinami či inými poškodeniami, najmä ak teplota klesne pod -10 stupňov Celzia. Nedotýkajte sa chladných predmetov holými rukami,“ radí úrad s tým, že pod hranicou -15 až -18 stupňov nie je zdravé ani športovať.

„Udržiavajte telesnú teplotu fyzickou aktivitou a dostatočným prísunom jedla. Pravidelne dopĺňajte tekutiny, aj keď v chlade nepociťujete smäd. Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínovým nápojom, ktoré zvyšujú riziko podchladenia a omrzlín,“ uviedol ÚVZ SR.

Viac o téme: MrazyRekordOrganizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu