Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Strach v Nemecku: VIDEO Lekára zabila výbušnina, vraždí ľudí záhradný architekt zo záhrobia?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Bodo Marks/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecká polícia v stredu vyzvala, aby sa jej prihlásili ľudia, ktorí poznali 59-ročného záhradného architekta Bernharda Graumanna. Toho našli minulý piatok mŕtveho a policajti sa domnievajú, že pred smrťou nastražil vo svojom okolí výbušné zariadenia. Ich explózia už zabila jedného človeka a dvoch ďalších zranila, informovala agentúra DPA. Šesť desiatok ľudí sa už polícii ozvalo v obave, že by mohli byť ďalšou obeťou záhradníkovej pomsty.

Do továrne priviezli náklad zemiakov z Francúzska: Takýto objav v ňom zamestnanci nečakali

Polícii by sa mali prihlásiť predovšetkým ľudia, ktorí so zosnulým Graumannom z mestečka Mehlingen v blízkosti Kaiserslauternu mali v minulosti nejaký konflikt. Nástražné výbušné zariadenie, ktoré podľa policajtov vyrobil zrejme Graumann, totiž už v okolitých obciach zabilo 64-ročného lekára a zranilo 37-ročnú ženu a jej dieťa. S lekárom i ženou mal záhradný architekt nezhody.

Dom, kde mal zabitý lekár prax.
Zobraziť galériu (4)
Dom, kde mal zabitý lekár prax.  (Zdroj: profimedia.sk)

Kým lekára zabil balíček s výbušninou nastražený pri vchodových dverách jeho praxe v Enkenbach-Alsenborne, ženu a jej štvorročnú dcéru zranil výbuch dreveného polena, ktoré hodila do krbu vo svojom dome v neďalekom Otterbergu. Podľa polície bola v polene ukrytá výbušná látka. Dieťa i jeho matka sú v nemocnici, nie sú ale v ohrození života.

V stredu policajti zo spolkovej krajiny Porýnie-Falcko našli ďalšie polienko s výbušnou zmesou nastražené na hromade dreva pri dome v obci Fischbach neďaleko Graumannovho bydliska. Žena, ktorá v dome býva, je v súčasnosti v Spojených štátoch a zrejme si tak zachránila život, alebo sa prinajmenšom vyhla zraneniam. Podľa polície aj v tomto prípade medzi majiteľkou nehnuteľnosti a Graumannom existovalo "obchodné spojenie poznačené konfliktmi".

Vyšetrovatelia sa obávajú, že by sa obeťou pomsty zosnulého záhradného architekta mohli stať aj ďalší ľudia, preto jeho známych i obchodných partnerov vyzvali k opatrnosti. "Zaoberáme sa aj tým, či nemal muž nejakých pomocníkov," uviedla hovorkyňa polície. Pri prehliadke Graumannovej nehnuteľnosti našli policajti množstvo pušného prachu a ďalšie veci, ktorých držbu upravuje nemecký zákon o výbušninách.

Dom záhradného architekta.
Zobraziť galériu (4)
Dom záhradného architekta.  (Zdroj: profimedia.sk)

Príčina smrti záhradného architekta z Mehlingenu je zatiaľ nejasná. Cudzie zavinenie polícia nepovažuje za pravdepodobné. Informácie niektorých médií o tom, že muž spáchal samovraždu požitím jedu, polícia nepotvrdila.

Podľa nemeckých médií bol Graumann členom spoločnosti, ktorá sa zaoberala stredovekom a jeho približovaním súčasnému publiku. Často údajne v snahe ukázať ľuďom, ako fungovali staré strelné zbrane, používal strelný prach.

Viac o téme: Záhradný architektVýbušninyBernhard Graumann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu