Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Venezuelská vláda obrátila list: Pozastavila nariadenie o vyhostení diplomatov USA

Venezuelský prezident Nicolás Maduro.
Venezuelský prezident Nicolás Maduro. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Venezuelská vláda ustúpila od nariadenia, ktoré dávalo zamestnancom veľvyslanectva Spojených štátov 72 hodín na to, aby odišli z juhoamerickej krajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Venezuelské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že rokuje o vytvorení záujmovej kancelárie USA vo Venezuele, pričom umožní zamestnancom americkej ambasády zostať v krajine, pokým sa budú konať príslušné rozhovory. Oznámenie dodáva, že rozhovory o sekcii záujmov budú mať 30-dňovú lehotu. Ak v tomto termíne nedôjde k dohode, pracovníci veľvyslanectva budú musieť odísť z Venezuely.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro prerušil v stredu diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi a dal ich diplomatom tri dni na odchod z krajiny. Vláda USA však jeho nariadenie odmietla s argumentom, že Maduro už nie je legitímnou hlavou štátu.

Venezuelský vojenský atašé vo Washingtone medzitým v sobotu oznámil, že už neuznáva vládu Madura. Plukovník José Luis Silva svojich "bratov v armáde" vyzval, aby podporili predsedu parlamentu Juana Guaidóa ako dočasného prezidenta, vyplýva z jeho vyjadrenia pre agentúru AFP. "Tento postoj je v súlade s ústavou a zákonmi Venezuely," zdôraznil.

Predseda venezuelského Národného zhromaždenia Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta. Guaidóa už uznali okrem USA aj Argentína, Brazília, Čile alebo Kanada. Na strane Madura naopak stoja okrem iných Rusko, Čína, Irán, Turecko, Kuba, Mexiko či Bolívia.​

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieUSAVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu