Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Počasie v Európe stále vyčíňa: V Rakúsku najvyššia lavínová hrozba, Nemecko zasiahla silná búrka

Sneženie v Rakúsku Zobraziť galériu (5)
Sneženie v Rakúsku (Zdroj: profimedia.sk)

VIEDEŇ/BERLÍN - Sever Nemecka v utorok zasiahla silná búrka, ktorá spôsobila v Hamburgu prvé tohtoročné záplavy. V spolkových krajinách Sasko a Bavorsko husto sneží a v rakúskych Alpách naďalej platí vysoké lavínové nebezpečenstvo, v Štajersku dokonca najvyššie možné. So snehom bojuje tiež Turecko či Grécko, kde museli uzavrieť niekoľko ciest, vrátane diaľnice medzi Aténami a Solúnom. Neobvykle chladné počasie sprevádzané mohutnými snehovými prehánkami a búrkami si už vyžiadalo na európskom kontinente dvanásť obetí za posledný týždeň.

VIDEO zo snežného pekla na východe Slovenska: Hrôza pre vodičov, toto by ste zažiť nechceli!

Veterný utorok na nemeckom ostrove Borkum.
Zobraziť galériu (5)
Veterný utorok na nemeckom ostrove Borkum.  (Zdroj: SITA/AP/Mohssen Assanimoghaddam/dpa)

Nad Holandsko a severozápad Nemecka sa včera dostala tlaková níž Benjamin. Na pobreží Severného mora búrka spôsobila mohutné vlny. V Nemecku sa voda proti smeru toku Labe dostala až do Hamburgu, kde tento rok prvýkrát zaplavila Rybí trh (Fischmarkt) v centre mesta. Podľa meteorológov by vrchol hladiny v Hamburgu mohol presiahnuť priemer až o dva metre. Na najdôležitejšom holandskom letisku Amsterdam Schiphol zrušila spoločnosť KLM preventívne okolo 160 letov.

Ľuďom na juhu Bavorska a v Rakúsku v utorok zima po jednom zo snehovo najvýdatnejších víkendov posledných rokov dopriala pauzu na nadýchnutie. Podvečer ale snežilo opäť v Alpách a v ich bavorskom predhorí aj Bavorskom lese. Silné sneženie hlási tiež Sasko, predovšetkým v oblasti Krušných hôr.

Kým na niektorých miestach južného Bavorska bolo znížené lavínové nebezpečenstvo zo štvrtého stupňa na tretí, v Rakúsku obavy z lavín silnejú. "Počet a veľkosť miest s nebezpečenstvom počas dňa rastie," oznámila rakúska služba pre varovanie pred lavínami. Vzhľadom na očakávané stále hustejšie sneženie hrozia spontánne suché lavíny.

Zamestnanci rakúskych železníc zachránili zasypaného kamzíka.

Napríklad v Alpách v spolkovej krajine Štajersko podvečer stupeň lavínového nebezpečenstva zvýšili na piaty, teda najvyšší stupeň na lavínovej škále. Maximálne varovanie sa týka okrem iného oblasti Dachsteinu obľúbeného u lyžiarov.

Zhruba stovka ciest v Rakúsku je uzavretá, informovala agentúra DPA. Ľudia sú naďalej odrezaní od sveta v štajerských obciach Pölstal a Hohentauern, kde bol v pondelok vyhlásený mimoriadny stav. Po celom Rakúsku je od civilizácie kvôli snehu odrezaných asi 2000 ľudí - domácich i turistov. Problémy naďalej spôsobujú taktiež vyvrátené stromy. V Hornom a Dolnom Rakúsku je okolo 2000 domácností bez elektriny. Na niektorých miestach pomáha armáda.

Rakúske úrady odporúčajú občanom zhadzovať sneh zo striech, keďže viacero striech sa už pod prívalom snehu preborilo. Túto výzvu podľa rakúskej vysielacej spoločnosti ORF vypočul aj 78-ročný obyvateľ obce Turach, ktorý však pri odpratávaní snehu zo strechy spadol a privodil si vážne zranenia.

Do štvrtka má v rakúskych Alpách napadnúť ďalší meter snehu a aj v nižších polohách sa počíta s 30 až 80 centimetrami. "Nebezpečenstvo, že stromy pod ťarchou snehu a búrky popadajú na cesty, elektrické vedenie a železničné trate, každým dňom rastie," povedal hovorca rakúskeho meteorologického inštitútu ZAMG.

Situácia na juhozápade Nemecka.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Lino Mirgeler/dpa via AP)

Grécko a Turecko

Sneženie v utorok ochromilo dopravu v mnohých regiónoch centrálneho a južného Grécka. Aj na aténskej Akropole bola ráno tenká vrstva snehu, ktorý sa však čoskoro roztopil. Najdôležitejšiu severo-južnú diaľnicu medzi Aténami a Solúnom musela polícia kvôli zľadovatenej vozovke na dvoch miestach uzavrieť. Väčšina gréckych škôl zostala podľa agentúry DPA uzavretá a mestá otvorili vykurované miestnosti pre bezdomovcov.

Atény
Zobraziť galériu (5)
Atény  (Zdroj: TASR/AP/Eurokinissi)

Kvôli hustému sneženiu zostali v utorok uzavreté školy taktiež v 26 z 81 tureckých provincií, väčšinou tých v strednej časti krajiny. Meteorológovia pred snehom a ľadom varovali aj obyvateľov Istanbulu.

Česko

Sneženie a vietor naďalej sťažujú dopravu v Česku, tvoria sa snehové jazyky, na horách i záveje. V nižších polohách je na cestách často topiaci sa sneh, vyššie môže byť ujazdená vrstva snehu s posypom. Niektoré cesty sú stále uzavreté pre kamióny, kvôli problémom na rakúskej strane sa cez hraničný priechod Dolní Dvořiště jazdí len kyvadlovo. Poľadovica môže byť aj na niektorých miestach diaľnic. Vodiči by mali jazdiť podľa cestárov veľmi opatrne. Premávku na Vysočine alebo v Libereckom kraji brzdili tiež spadnuté stromy, obmedzili aj dopravu na železnici.

Rakúsko rozšírilo najvyšší stupeň lavínového nebezpečenstva

Rakúske úrady rozšírili v stredu najvyšší stupeň varovania pred lavínami, ktoré vo viacerých regiónoch hrozia v dôsledku pretrvávajúceho hustého sneženia. Snehová víchrica zasiahla aj nemeckú spolkovú krajinu Bavorsko. Podľa agentúry DPA husté sneženie komplikuje dopravnú situáciu v celej oblasti nemecko-rakúskej hranice.

V stredu ostali v niektorých regiónoch Rakúska i Nemecka zatvorené školy a deti dostali snehové prázdniny. Metelica zablokovala viacero ciest a napríklad iba pred metropolou spolkovej krajiny Bavorsko, Mníchovom, sa vytvorila 20-kilometrová kolóna.

Najvyšší stupeň lavínového nebezpečenstva úrady po Štajersku vyhlásili aj v rakúskych spolkových krajinách Horné Rakúsko, Dolné Rakúsko a Salzbursko. Podľa správy agentúry APA zahynul na lyžovačke v rakúskom stredisku Mariazeller Bürgeralpe 62-ročný učiteľ po tom, ako padol do snehového záveja. Úrady preventívne uzavreli mnoho svahov.

Viac o téme: ZimaSnehZáplavyPočasieLavínaAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu