Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Politický prešľap španielskej Ľudovej strany: Vo videu žiadali smrť premiéra, verejná hanba

Španielsky premiér Pedro Sanchez.
Španielsky premiér Pedro Sanchez. (Zdroj: SITA/AP Photo/Paul White)

MADRID - Španielska konzervatívna Ľudová strana (PP) v sobotu na Twitteri uverejnila video, v ktorom sa objavila požiadavka na smrť španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Informovala o tom agentúra AFP. Ľudová strana si podľa nej spôsobila hanbu, bola podrobená kritike a tweet s videom musela zmazať.

Španielska vláda sa obrátila na prokuratúru, aby posúdila, či tweet predstavuje porušenie zákona. V prípade potvrdenia porušenia má podniknúť právne kroky voči autorom a tým, ktorí video rozšírili na verejnosti.

Video publikovali v predvečer sviatku Zjavenia Pána - Troch kráľov, ktorý si pripomínajú aj kresťania v Španielsku. Muž vo videu číta zoznam želaní, ktoré si pre Troch kráľov pripravil jeho syn.

Syn kráľom vyčíta, že "mu zobrali" jeho obľúbenú speváčku Amy Winehousovú, herca Robina Williamsa a komika Chiquita de la Calzadu. Všetci vymenovaní umelci už zomreli. Chlapec kráľom v liste následne oznamuje, že jeho obľúbeným premiérom je Pedro Sánchez.

Video vyvolalo pobúrenie a Ľudovej strane vyčítali, že želaním smrti pre svojho hlavného politického protivníka zašla priďaleko. Strana tweet odstránila a ospravedlnila sa.

"Nemali sme v úmysle nikoho uraziť a ani mu želať smrť. Bola to chyba," napísala strana na Twitteri.

Líder Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE) Sánchez sa stal premiérom v júni minulého roka. Ľudová strana (PP) je najsilnejšou opozičnou stranou v španielskom parlamente.
 

Viac o téme: ŠpanielskoPedro SánchezĽudová strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu