Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Toto Trumpa nepoteší: Demokrati sú ochotní dať peniaze na ochranu hraníc, nie však na múr

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Demokratický senátor Jeff Merkley povedal, že demokrati nemajú v úmysle poskytnúť americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi miliardy dolárov, ktoré žiada na výstavbu múru na hraniciach medzi USA a Mexikom. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Merkley, ktorý je senátorom za štát Oregon, vysvetlil, že demokrati sú "s určitosťou ochotní" poskytnúť peniaze daňových poplatníkov na zvýšenie bezpečnosti hraníc. Na otázku, či sa chystali poskytnúť peniaze na výstavbu múru, však Merkley odpovedal, že nie. Viaceré dôležité federálne úrady v Spojených štátoch prerušili v noci na sobotu svoju činnosť po tom, ako stroskotali rokovania straníckych lídrov v Kongrese a zástupcov Bieleho domu ohľadne požiadavky prezidenta Donalda Trumpa na financovanie výstavby múru na hranici s Mexikom.

Trump odmieta podpísať zákon, ktorý na hraničný múr neposkytuje požadovaných zhruba päť miliárd dolárov. Demokrati však majú v Senáte - hornej komore amerického Kongresu - dostatok hlasov na to, aby financovanie múru zablokovali. Americké federálne inštitúcie vrátane deviatich ministerstiev prídu od soboty o zhruba 25 percent finančných zdrojov. Odhaduje sa, že reštrikcie pred Vianocami postihnú viac ako 800.000 federálnych zamestnancov, ktorí budú musieť nastúpiť na nútenú dovolenku alebo pracovať bezplatne.

Riaditeľ Bieleho domu pre rozpočet a úradujúci personálny šéf kancelárie amerického prezidenta Mick Mulvaney v nedeľu pripustil, že tzv. čiastočný shutdown, teda pozastavenie financovania federálnych inštitúcií, by mohol trvať až do 3. januára.

Viac o téme: MúrDonald TrumpWashingtonOchrana hranícSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu