Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trump informoval Erdogana o stiahnutí amerických vojakov telefonicky: Bol to dlhý rozhovor

Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan
Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v nedeľu uviedol, že telefonoval so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom ohľadom Sýrie, ako aj o "pomalom a vysoko koordinovanom stiahnutí amerických vojakov z danej oblasti". Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Trump na sociálnej sieti Twitter ďalej napísal, že lídri mali "dlhý a produktívny rozhovor" a rokovali aj o teroristickej organizácii Daeš a "veľmi rozšírenom obchode". Trump v piatok šokoval spojencov USA, keď oznámil plány na stiahnutie 2000 amerických vojakov zo Sýrie, kde pomáhajú koordinovať medzinárodný boj proti Daeš. Turecko však tento krok privítalo. Rozhodnutie prišlo po predošlom telefonáte Trumpa s Erdoganom, ktorý naliehal, aby americkí vojaci odišli zo Sýrie.

Ich odchod umožní tureckým silám postupovať v Sýrii proti skúseným kurdským bojovníkom, ktorých Ankara považuje za teroristov, ale ktorí tam výrazne podporujú vojenské úsilie USA. Stiahnutie amerických vojakov "otvorí Turecku cestu k akciám proti Kurdom a začne sa krvavá vojna," vyhlásil Mutlu Civiroglu, turecký analytik so sídlom vo Washingtone, ktorý sa zaoberá kurdskou problematikou.

Trumpov náhly krok vyvolal v jeho administratíve zmätok, ktorý viedol k odstúpeniu ministra obrany Jamesa Mattisa i Bretta McGurka, špeciálneho prezidentského vyslanca pre medzinárodnú koalíciu na boj proti Daeš. Viacero amerických politikov z oboch strán odmietlo Trumpovo vyhlásenie, že džihádisti z Daeš sú už porazení. Mnoho činiteľov americkej armády vyjadrilo nad myšlienkou náhleho opustenia ich kurdských spojencov znepokojenie.

Viac o téme: Donald TrumpRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu