Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Výkrik amerického systému: Trumpov kontroverzný zákon položil federáciu na lopatky

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Najvyšší súd Spojených štátov rozhodol, že vláde prezidenta Donalda Trumpa nedovolí uplatňovať nariadenie o neudelení azylu ilegálnym imigrantom prichádzajúcim z Mexika. Informovala o tom v piatok agentúra AP. Viaceré dôležité federálne orgány v Spojených štátoch prerušili v noci na sobotu svoju činnosť po tom, ako stroskotali rokovania straníckych lídrov v Kongrese a zástupcov Bieleho domu ohľadne požiadavky prezidenta Trumpa na financovanie výstavby múru na hranici s Mexikom.

Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA. Súd ponechal v platnosti rozhodnutie súdov nižšej inštancie. Traja sudcovia 9. okresného odvolacieho súdu v San Franciscu 7. decembra rozhodli, že prezidentovo nariadenie nie je v súlade s americkými zákonmi, čím potvrdili rozhodnutie súdu nižšej inštancie z 19. novembra.

Na základe prezidentovo nariadenia zo začiatku novembra by nemohli žiadať o azyl ľudia, ktorí do Spojených štátov prišli alebo sa pokúsili vstúpiť nelegálne. Trump povedal, že konal v reakcii na karavány migrantov, ktoré sa blížili k hraniciam medzi USA a Mexikom.

Vypnutie inštitúcií

Tzv. čiastočný shutdown, teda pozastavenie financovania federálnych inštitúcií, nastal po polnoci washingtonského času (06.00 h SEČ). Obe komory Kongresu v piatok večer prerušili svoje schôdze bez toho, aby dospeli ku kompromisu umožňujúcemu schválenie zákona o federálnych výdavkoch, pokrývajúceho obdobie do 8. februára 2019.

Trump odmieta podpísať zákon, ktorý na hraničný múr neposkytuje požadovaných zhruba päť miliárd dolárov. Demokrati však majú v Senáte dostatok hlasov na to, aby financovanie múru zablokovali. Kongres má pokračovať v hľadaní kompromisného riešenia v priebehu soboty.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Orlin Wagner)

Americké federálne inštitúcie vrátane deviatich ministerstiev prídu od soboty o zhruba 25 percent finančných zdrojov. Odhaduje sa, že reštrikcie pred Vianocami postihnú viac ako 800.000 federálnych zamestnancov, ktorí budú musieť nastúpiť na nútenú dovolenku alebo pracovať bezplatne.

Trump zverejnil v tejto súvislosti videoodkaz, v ktorom obvinil zo súčasnej situácie opozičnú Demokratickú stranu. Zároveň vyjadril nádej, že shutdown "nepotrvá dlho".
 

Viac o téme: MúrUtečenciNajvyšší súdMigrantiDonald TrumpImigračný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu