Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zasadanie španielskej vlády v Barcelone vyvolalo protesty: Katalánci hovoria o provokácii

Protesty v Barcelone Zobraziť galériu (3)
Protesty v Barcelone (Zdroj: SITA/AP Photo)

BARCELONA - Prívrženci nezávislosti Katalánska v piatok na protest proti zasadaniu španielskej vlády v Barcelone zablokovali v meste cesty a dostali sa do zrážok s políciou, informovala agentúra AFP.

Zasadanie vlády v centre autonómneho regiónu Katalánsko označili demonštranti za provokáciu. Príslušníci poriadkovej polície vyzbrojení obuškami podľa AFP čelili demonštrantom, ktorí do nich hádzali kamene a kovové zátarasy a snažili sa preniknúť cez bariéru nachádzajúcu sa niekoľko sto metrov od miesta, kde sa konalo zasadanie vlády. Príslušníci katalánskej regionálnej polície Mossos d'Esquadra podľa informácii agentúry AP zadržali počas protestov najmenej 11 ľudí. Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo aj na mierovej demonštrácii neďaleko stanice Estació de Franca. "Toto je provokácia. Prišli sem, aby nás provokovali," povedal Carles Serra, ktorý sa zúčastnil na protestoch.

Protesty v Barcelone
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Španielsky premiér Pedro Sánchez a predseda katalánskej regionálnej vlády Quim Torra sa vo štvrtok na svojom stretnutí v Barcelone dohodli, že budú hľadať riešenie politickej krízy, v ktorej sa katalánsky región ocitol po vlaňajšom neúspešnom pokuse o odtrhnutie sa od Madridu. Katalánsky parlament v októbri 2017 jednostranne vyhlásil nezávislosť. Madrid následne nad regiónom vyhlásil priamu správu a nariadil predčasné voľby, ktorých výročie si Katalánsko v piatok pripomína. Katalánsko ležiace v severovýchodnej časti krajiny je najbohatší španielsky región so 7,5 milióna obyvateľmi a vlastným jazykom.

Protesty v Barcelone
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Zmierlivé gestá nepomohli

Španielska vláda podnikla v piatok na zasadnutí v Barcelone prvý krok vedúci k očisteniu mena niekdajšieho predsedu katalánskej vlády Lluísa Companysa, ktorý bol počas občianskej vojny predsedom katalánskej vlády. Informovala o tom agentúra AP. Companys, ktorého v Katalánsku uctievajú ako hrdinu, sa po prehratej občianskej vojne uchýlil do exilu vo Francúzsku, kde však po jeho obsadení nemeckými vojskami padol do rúk gestapa, ktoré ho vydalo režimu španielskeho fašistického diktátora, generála Francisca Franca. Následne bol vojenským tribunálom odsúdený na smrť a v roku 1940 popravený. 

Španielska vláda teraz podľa AP podnikla prvý krok na to, aby mohol byť anulovaný rozsudok vojenského tribunálu, ktorý viedol k jeho poprave. Španielska vláda zároveň v piatok v Barcelone, kde počas jej zasadnutia prebiehali demonštrácie katalánskych separatistov, navrhla, aby sa medzinárodné letisko v Barcelone premenovalo na počesť ďalšieho bývalého katalánskeho lídra Josepa Tarradellasa, ktorý žil počas neskoršej Francovej diktatúry vo Francúzsku a viedol odtiaľ katalánsku vládu. 

Hovorkyňa španielskej vlády Isabel Celaáová po schôdzke kabinetu potvrdila tiež ďalšie celoštátne opatrenia týkajúce sa zvyšovania platov od 1. januára, ktoré Madrid už skôr avizoval. Konkrétne ide o zvýšenie minimálnej mzdy z 736 na 900 eur a 2,5-percentný nárast  platov štátnych zamestnancov. Ide o najvyššie zvýšenie miezd v Španielsku za ostatné štyri desaťročia. Tieto opatrenia Madridu však zjavne príliš nezapôsobili na radikálnych separatistov, ktorí sa v piatok Barcelone na protivládnej demonštrácii dostali do potýčok s poriadkovou políciou. 

Viac o téme: ProtestyŠpanielskoBarcelonaZasadanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu