Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecká polícia prehľadala byty: Možno hrozil atentát na letisko, bezpečnostné opatrenia

(Zdroj: SITA/Sven Kohls/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecká polícia dnes prehľadala niekoľko bytov na západe krajiny v súvislosti s podozrením, že štvorica osôb plánovala teroristický útok, a snažila sa preto získať dôverné informácie o bezpečnostných opatreniach na letisku v Stuttgarte.

Podľa serveru Spiegel Online medzi prehľadanými bytmi boli aj príbytky salafistov, teda prívržencov radikálneho výkladu islamu. Od štvrtka sú zvýšené bezpečnostné opatrenia nielen na letisku v Stuttgarte, ale po celom Nemecku.

Policajti prehľadali niekoľko bytov v spolkových krajinách Bádensko-Württembersko a Severné Porýnie-Vestfálsko. Podľa DPA na juhozápade krajiny prehľadala polícia jeden objekt, v oblasti západonemeckých Aachenu dva. Prokuratúra v Stuttgarte dnes oznámila, že sa začalo vyšetrovanie voči štyrom osobám, ktoré sú podozrivé z prípravy vážneho protištátneho násilného činu. Týmto spôsobom nemecké úrady obyčajne označujú terorizmus.

Letisko v Stuttgarte a následne aj všetky ďalšie nemecké letiská vo štvrtok zvýšila bezpečnostné opatrenia po tom, čo vyšlo najavo, že sa niekoľko ľudí pokúsilo zistiť podrobnosti o jeho bezpečnostných opatreniach. Na letisku v metropole Bádenska-Württemberska dnes ďalej hliadkujú policajti so samopalmi.

Minulý týždeň sú ľudia, ktorí sú teraz podozriví zo špehovania v Stuttgarte, v podozrení francúzskej polície, keď zhotovovali fotografie terminálu na parížskom letisku Charlesa de Gaullea. Automobil, ktorým do Francúzska prišli, mal podľa DPA štátnu poznávaciu značku zo západonemeckého Aachenu a patril 48-ročnému salafistovi marockého pôvodu. Jeho syna potom zachytili videokamery práve na letisku v Stuttgarte.

Pred možným teroristickým útokom na letisko v blízkosti francúzsko-nemeckej hranice podľa DPA varovali pred časom európske tajné služby aj spravodajcovia z Maroka.

Zvýšené bezpečnostné opatrenia vznikli na nemeckých letiskách v predvianočný čas, kedy tradične cestuje oveľa viac ľudí ako bežne. Teraz najviac strážené stuttgartskej letisko očakáva, že dnes terminálom prejde 35.000 cestujúcich. To je zhruba o 10.000 viac ako v bežný pracovný deň.

Viac o téme: LetiskoAtentátNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu