Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nobelovu cenu za medicínu získali dvaja Američania a Brit

Mario R. Capecchi
Mario R. Capecchi (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Nobelovu cenu za medicínu získali za rok 2007 americkí vedci Mario R. Capecchi a Oliver Smithies ako aj ich britský kolega Martin J. Evans.

Podľa údajov výboru pre udeľovanie Nobelovej ceny v Štokholme ich ocenili za prelomové objavy v oblasti embryonálnych kmeňových buniek a DNA cicavcov. Prínos ich práce spočíva predovšetkým v uplatnení technológie tzv. cielenej modifikácie génov pri pokusoch na myšiach. Tento postup pomáha zistiť, akým spôsobom zdravé organizmy napáda skupina chorôb, ako napríklad cukrovka, rakovina alebo kardiovaskulárne či neurovegetatívne ochorenia.

"Modifikácia génov prenikla do všetkých oblastí biomedicíny. Jej dopad na pochopenie funkcie génov a prínos pre ľudstvo sa bude v nasledujúcich rokoch len zvyšovať," vyhlásil výbor pre udeľovanie Nobelovej ceny.

Do konca týždňa oznámi Švédska kráľovská akadémia vied aj nositeľov cien za fyziku, chémiu, ekonomiku, mier a literatúru. Každý z ocenených je dotovaný sumou v prepočte 1,1 milióna eur. Ceny sa každoročne odovzdávajú 10. decembra, v deň výročia smrti jej zakladateľa Alfreda Nobela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu