Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Putin vyjadril podporu venezuelskému prezidentovi Madurovi: Vyzdvihol jeho úsilie

Vladimir Putin a jeho venezuelský kolega Nicolás Maduro. Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a jeho venezuelský kolega Nicolás Maduro. (Zdroj: SITA/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril v stredu podporu svojmu venezuelskému kolegovi Nicolásovi Madurovi, ktorý je aktuálne na návšteve Moskvy. Informovala o tom agentúra AP.

Putin ešte pred začiatkom samotného stredajšieho rokovania v Kremli Madura uistil, že Moskva si je vedomá toho, že "situácia vo Venezuele je stále zúfalá". Dodal, že podporuje Madurovo úsilie o "dosiahnutie porozumenia v spoločnosti" a rozhovory s opozíciou. Putin takisto odsúdil násilie či použitie sily na prekonanie patovej situácie.

Vladimir Putin a jeho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

Maduro sa ako politik dostal do diplomatickej izolácie po tom, čo ho medzinárodné spoločenstvo i domáca opozícia obvinili, že podkopáva štátne demokratické inštitúcie s cieľom udržať sa pri moci, pričom krajina sa prepadá do pravdepodobne najhoršej hospodárskej krízy vo svojich dejinách, uviedla AP. 

Situácia vo Venezuele sa zhoršila aj po opakovaných sankciách, ktoré voči venezuelskému režimu iniciovali Spojené štáty i Európska únia. Venezuelu sužuje hospodárska kríza od roku 2014, keď sa prepadli ceny ropy. V jej dôsledku už krajinu opustili približne dva milióny obyvateľov. Táto juhoamerická krajina s bohatými ložiskami ropy trpí vážnym nedostatkom potravín, liekov a ďalších základných tovarov.

Viac o téme: PrezidentRuskoVladimir PutinVenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu