Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Cyprus chce odovzdať Holandsku žiadosť: Bude sa týkať prevzatia utečeneckej záťaže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

BRUSEL - Vláda Cypru sa chystá tento týždeň odovzdať Holandsku formálnu žiadosť, aby prijalo zatiaľ nešpecifikovaný počet spomedzi tisícok utečencov, ktorí sa ocitli na tomto ostrove. Informovala o tom v pondelok holandská verejnoprávna televízia NOS.

Cyperský minister vnútra Konstantinos Petrides v rozhovore pre NOS povedal, že neverí v celoeurópsky mechanizmus relokácií utečencov, na ktorom sa dohodli členské krajiny EÚ, a že sa vláda z Nikózie s prosbou o pomoc snaží oslovovať jednu krajinu po druhej. Situácia na Cypre je podľa Petridesa neúnosná. Ostrov sa stal dočasným domovom pre tisíce utečencov, ktorí prišli po mori z Blízkeho východu alebo Afriky.

Cyperské úrady už spracovali dokumenty približne 15.000 utečencov, avšak ďalších najmenej 15.000 čaká na preverenie, či spĺňajú podmienky na udelenie právnej ochrany. NOS pripomenula, že každý mesiac prichádza na ostrov zhruba tisíc nových utečencov. "Cyprus na to nebol pripravený. Sme malý ostrov a úplne sme ešte nevyriešili ani našu vlastnú utečeneckú krízu z roku 1974," opísal situáciu Petrides. Dodal, že prisťahovalci v súčasnosti tvoria viac ako štyri percentá ostrovnej populácie.

Holandsko podľa údajov Eurostatu, štatistickej agentúry EÚ, poskytlo minulý rok právnu ochranu 4795 utečencom a udelilo azyl aj ďalším 1225 cudzincom, ktorí prvýkrát zažiadali o azyl v inej členskej krajine EÚ. Vlani 28 členských štátov EÚ udelilo štatút chránenej osoby takmer 333.400 utečencom, čo je o 40 percent menej ako v roku 2017. Najviac utečencov (139.000) prijalo vlani Nemecko, na druhom a treťom mieste boli Taliansko a Francúzsko.

Viac o téme: VládaUtečenciCyprusHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu