Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia zadržala guvernéra v Brazílii: Prijal úplatky v hodnote zhruba deväť miliónov eur

Guvernér Ria de Janeiro Luiz Fernando Pezao.
Guvernér Ria de Janeiro Luiz Fernando Pezao. (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

RIO DE JANEIRO - Guvernéra brazílskeho štátu Rio de Janeiro zadržala vo štvrtok federálna polícia pre podozrenie, že od roku 2007 prijal úplatky vo výške dosahujúcej v prepočte zhruba deväť miliónov eur. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Luiz Fernando Pezao sa tak stal ďalším vysokopostaveným politikom, na ktorého sa zamerali brazílske orgány v rámci vyšetrovania rozsiahleho korupčného škandálu "Umývacia linka", týkajúceho sa korupcie pri udeľovaní zákaziek stavebným a iným spoločnostiam. Po guvernéra, ktorého funkčné obdobie sa končí 31. decembra, si prišli policajti v skorých ranných hodinách (miestneho času) priamo do jeho sídla. Stalo sa tak v rámci operácie nesúcej označenie "Vlčia tlama".

Brazílska generálna prokurátorka Raquel Dodgeová novinárom povedala, že Pezao je obvinený zo zločineckého spolčenia, prania špinavých peňazí a korupcie, prezradila však len málo podrobností. Federálna polícia podľa nej stále pátra po peniazoch pochádzajúcich z úplatkov. Pezaa zvolili do funkcie guvernéra štátu Rio de Janeiro pred štyrmi rokmi. V rokoch 2007-2014 bol námestníkom guvernéra.​

Viac o téme: GuvernérRio de JaneiroLuiz Fernando Pezao
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu