Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

USA varovali Rusko, aby sa nezasahovalo do vyšetrovania chemického útoku v Sýrii

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany v utorok varovalo Rusko, aby nezasahovalo do oblasti sobotňajšieho chemického útoku v povstalcami kontrolovanom meste Aleppo. Informáciu priniesla agentúra AFP.

Režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada obvinil ozbrojené skupiny zo sobotňajších útokov jedovatým plynom, po ktorých museli približne 100 ľudí ošetriť v nemocniciach. Asad zároveň vyzval Rusko, ktoré je spojencom sýrskej vlády, aby v rámci odplaty uskutočnilo útok proti skupinám, ktoré nazval teroristami. Damask oficiálne požiadal Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), aby útok vyšetrila.

Pentagón oznámil, že Asad sa snaží zasahovať do miesta útoku a vytvoriť zámienku, aby ospravedlnil útok na povstalcami kontrolované územie v provincii Idlib, v ktorej je od 17. septembra demilitarizovaná zóna.

"Je dôležité uistiť sa, že sýrsky režim nepoužije falošné zámienky na to, aby podkopal toto prímerie a začal v Idlibe ofenzívu," povedal hovorca Pentagónu Sean Robertson. "Rusko chceme varovať, aby nezasahovalo na mieste ďalšieho údajného chemického útoku," povedal a dodal, že Pentagón zároveň Rusko vyzval, aby zaistilo bezpečnosť inšpektorov OPCW, ktorí útoky vyšetrujú. Sýrsky režim aj Rusko vinia z útoku teroristické skupiny. Damask týmto termínom označuje povstalcov aj džihádistov.

Viac o téme: VyšetrovanieRuskoUSAAleppoChemický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu