Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V emirátoch odsúdili študenta za špionáž na doživotné väzenie: Diplomacia a rodina dosiahli nemožné

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: ITV news, Profimedia)

LONDÝN - Britský občan Matthew Hedges, ktorého obvinili zo špionáže a odsúdili na doživotie v Spojených arabských emirátoch, sa v utorok vrátil do Británie. Ako prvej sa poďakoval svojej statočnej manželke, bez ktorej by svoju náročnú situáciu nezvládol.

Lietadlo s Matthew Hedgesom (31) na palube pristálo dnes ráno na londýnskom letisku Heathrow. Hedges po prílete poďakoval všetkým, ktorý pomohli s jeho prepustením. Hedges bol na dvojtýždňovom študijnom pobyte v Spojených arabských emirátoch (SAE), kde pracoval na svoje doktorandskej práci o bezpečnostnej politike počas tzv. Arabskej jari. Heges bol doktorand na univerzite v anglickom Durhame.

Matthew Hedges s manželkou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: itv news)

Na záver svojho pobytu v emirátoch bol 5. mája zadržaný na letisku v Dubaji. Vyšetrovatelia z SAE ho obvinili zo špionáže pre britskú rozviedku MI6. Údajne získaval informácie pre britskú vládu. Dôkazy získali z Hedgesových elektronických zariadení a od tajných služieb SAE. Pred odsúdením bol Hedges držaný 5 mesiacov na samotke.    

Matthew Hedges a Daniela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ODN)

Britské úrady tieto obvinenia popierajú s tým, že Hedges pre britské tajné služby nikdy nepracoval. Spojené arabské emiráty zverejnili videozáznam, na ktorom sa Hedges priznáva, že je agentom MI6 a obvinenie voči nemu sa zakladajú na pravde. Na videu sa priznal, že je kapitánom v MI6, ale agenti MI6 nemajú vojenské hodnosti. Okolnosti výroby videa naznačujú, že to bola cena, ktorú musel Hedges zaplatiť, aby mohol ísť. Video je zrnité a nekvalitné. Emiráty odmietajú tvrdenie, že nútili Hedgesa podpísať priznanie v arabčine po týždňoch brutálnych výsluchov bez pomoci právnika alebo britského konzulátu. Samotný Hedges všetko odmieta a tvrdí, že video uverejnili aby vláda emirátov nestratila tvár pred svojimi ľuďmi. Hovorca vlády SAE vyhlásil: „Pán Hedges bol uznaný vinným zo špionáže. Bol tu, aby ukradol citlivé národné bezpečnostné tajomstvá pre svojich chlebodarcov.“  

Brit bol omilostený v rámci udelenia amnestie pre väzňov na oslavu Národného dňa v Spojených arabských emirátoch. Po jeho šokujúcom odsúdení na doživotie vyhlásil minister zahraničia Jeremy Hunt, že ak Hedgesa neprepustia, budú emiráty čeliť „vážnym dôsledkom“. Británia má silné obranné a obchodné väzby s emirátmi a státisíce britských turistov dovolenkujú v Dubaji. Tlak verejnosti, osobná list rodiny a najmä tlak britského ministerstva zahraničia bol úspešný a Hedges dostal milosť. Vláda SAE sa odvolala na dobré historické väzby medzi Britániou a Spojenými arabskými emirátmi.

Manželka prepusteného doktoranda Daniela Tejadová (27) je šťastná, že sa jej manžel vrátil: „Prezidentská milosť pre Matta je tá najlepšia správa, akú sme mohli dostať. Naša polročná nočná mora sa skončila a som mimoriadne šťastná. Jeho návrat domov je pre mňa a zvyšok rodiny viac, ako sme dúfali, že sa stane tento týždeň. Ďakujem všetkým za podporu. Dúfam, že všetci rozumiete, že Matt aj ja, rovnako ako naša rodina, si potrebujeme odpočinúť a spracovať všetko, čím sme si prešli. Nikto by si nemal prejsť tým, čím si môj manžel prešiel, potrebuje čas sa uzdraviť a zotaviť sa, pretože je veľmi ukonaný. Som veľmi šťastná, že je môj manžel konečne doma.“ Ocenila aj mediálne pokrytie, pomoc britských diplomatov a ministra zahraničia, podporu akademickej obce aj verejnosti s pomocou prípadu jej manžela. Odmieta aj obvinenia z špionáže, v rozhovore pre rozhlas povedala: „Vo svojom srdci viem, že je nevinný.

Matthew Hedges a Daniela
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Viac o téme: PríletŠpionážMatthew Hedges
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu