Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Brit (31) väznený v Emirátoch prehovoril o nočnej more: Hrôza v cele a myšlienky na samovraždu

Matthew Hedges Zobraziť galériu (3)
Matthew Hedges (Zdroj: Twitter/itvnews)

LONDÝN - Britský akademik Matthew Hedges, ktorému Spojené arabské emiráty (SAE) v novembri udelili milosť po tom, čo ho za špionáž odsúdili na doživotie, povedal, že vo väzbe čelil psychickému týraniu. Pomýšľal tam tiež na samovraždu. Informoval v stredu spravodajský web BBC.

V emirátoch odsúdili študenta za špionáž na doživotné väzenie: Diplomacia a rodina dosiahli nemožné

Tridsaťjedenročného doktoranda z Durhamskej univerzity v SAE odsúdili v polovici novembra na doživotné odňatie slobody, podľa tamojších úradov bol stopercentne agentom britskej tajnej služby MI6. Koncom novembra ale Hedges dostal milosť a mohol sa vrátiť do Británie. Obvinenia zo špionáže Hedges odmieta. V rozhovore s BBC uviedol, že svojim väzniteľom povedal, že bol kapitánom MI6, len preto, aby ukončil ich "mučenie". Doplnil, že ho SAE vyzvali, aby fungoval ako dvojaký agent na britskom ministerstve zahraničia.

Hedgesa v SAE zadržali tento rok v máji po dvojtýždňovom študijnom pobyte. Podľa Durhamskej univerzity je zapísaný na doktorandskom štúdiu na jej katedre vládnych a medzinárodných štúdií a predmetom jeho záujmu sú civilné a vojenské vzťahy, politická ekonómia a kmeňový systém. Hedges sa vo svojej vedeckej práci zaoberá okrem iného opatreniami, ktoré zaviedli arabské štáty po revolučných udalostiach známych ako arabská jar.

Matthew Hedges a Daniela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ODN)

Hedges v rozhovore s BBC uviedol, že bol vo väzbe nútený stáť celý deň na nohách s okovami okolo členkov. Vo chvíľach najväčšej úzkosti vraj myslel na samovraždu. Hedges ďalej uviedol, že mu vo väzbe podávali "koktail" liekov na potlačenie úzkosti a depresie a držali ho v miestnosti bez denného svetla.

"Nesmel som robiť nič, čím by som prišiel na iné myšlienky. Môj psychický stav sa zhoršoval," povedal Hedges. Dodal, že mal často záchvaty úzkosti a v noci sa mu zdalo, že sa v cele obesil. Krátko pred zatknutím bol Hedges kvôli depresiám a úzkosti objednaný na terapiu, píše BBC.

Matthew Hedges s manželkou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: itv news)

Pri jednom z niekoľkohodinových výsluchov sa Hedges vraj pod tlakom priznal. "Spanikáril som a povedal som im, že som kapitán MI6. Povedal som im, čo chceli počuť," uviedol. Keď ho nakoniec odsúdili na doživotné odňatie slobody bol vraj v šoku a nemal šancu sa ani rozlúčiť s manželkou.

Hedgesova žena Daniela Tejadaová sa domnieva, že akademici si teraz dvakrát rozmyslia, či robiť výskum v SAE. Podľa nej v krajine "nie je akademická sloboda". Durhamská univerzita podľa BBC uviedla, že má v SAE ďalšieho doktoranda.

Viac o téme: TýranieŠpiónSpojené arabské emirátySAEMatthew Hedges
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu