Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záplavy v Iraku majú už minimálne 21 obetí: Medzi nimi sú okrem žien aj malé deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SiTA/AP/Francisco Ubilla)

BAGDAD - Najmenej 21 ľudí zahynulo a ďalších 180 utrpelo zranenia pri záplavách, ktoré v dôsledku silných dažďov postihli Irak v uplynulých dvoch dňoch. Informovala v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu irackého ministerstva zdravotníctva, podľa ktorého medzi obeťami sú ženy a deti.

Niektoré z obetí sa utopili, iné prišli o život v autách pri dopravných nehodách, zasiahol ich elektrický prúd či zostali uväznené v budovách, ktoré sa v dôsledku záplav zrútili. Irak a susedné štáty zasiahli v uplynulých týždňoch nadpriemerne silné dažde, ktoré si vyžiadali mnohé obete a materiálne škody. Najviac postihnutý je sever Iraku. Predstaviteľ OSN v Iraku uviedol, že svoje domovy museli opustiť tisíce ľudí.

Podľa údajov OSN v severoirackej provincii Saláhaddín pomoc zúfalo potrebuje približne 10.000 ľudí a ďalších 15.000 osôb v provincii Ninive vrátane vysídlených rodín žijúcich v táboroch. Iracký premiér Ádil Abdal Mahdí v piatok oznámil, že na koordináciu záchranných prác zakladá "krízovú bunku" tvorenú bezpečnostnými silami a miestnymi orgánmi. Irak je síce jednou z najteplejších krajín na svete, ale občasné silné dažde môžu spôsobiť záplavy v dôsledku zhoršujúcej sa verejnej infraštruktúry. V roku 2015 v Iraku v dôsledku záplav zahynulo 58 ľudí. 

Viac o téme: ZáplavyObeteIrakBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu