Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súd pre ľudské práva rozhodol v prospech Navaľného: Rusko musí zaplatiť tisíce eur

Alexej Navaľný
Alexej Navaľný (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vo štvrtok v Štrasburgu rozhodol v prospech opozičného politika Alexeja Navaľného v jeho spore s Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy uviedla, že ESĽP vo svojom konečnom verdikte v prípade Navaľnyj verzus Rusko nariadil ruskému štátu zaplatiť Navaľnému 50.000 eur ako kompenzáciu morálnej ujmy, ďalších 1025 eur na kompenzáciu materiálnej ujmy a 12.653 eur na pokrytie súdnych trov.

Kauza Navaľnyj verzus Rusko sa týkala žalôb Navaľného, ktoré podal v súvislosti so siedmimi prípadmi z rokov 2012-14, keď bol ruskou políciou zadržaný, vzatý do väzby a odsúdený za porušenie zákona. Navaľnyj podanie žalôb na ESĽP zdôvodnil tým, že podľa jeho názoru ruské úrady svojím konaním porušili jeho práva a vyslovil podozrenie, že išlo o politicky motivované konanie.

Veľké víťazstvo

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vyjadril radosť z rozhodnutia Veľkej poroty Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorá vo štvrtok vo svojom konečnom verdikte v kauze deklarovala, že prípady, keď bol Navaľnyj ruskou políciou zadržaný a vzatý do väzby, boli politicky motivované. 

Navaľnyj v reakcii na to na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal: "Vyhrali sme. Úplne. Vláda je rozdrvená". Pokračoval, že súd uznal, že Rusko konaním svojich policajných orgánov v jeho prípade porušilo 18. článok Európskej konvencie ľudských práv. Svoj krátky príspevok zakončil slovom "Hurá!"
 
 

Viac o téme: ESĽPEurópsky súd pre ľudské právaAlexej Navaľný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu