Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Moskva sa s tým vôbec nepára: Nepovolený protest? Putinov kritik vyfasoval ďalší krutý trest

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (3)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Na desaťdňové väzenie odsúdil v pondelok moskovský súd opozičného lídra Alexeja Navaľného za to, že sa 12. júna zúčastnil na nepovolenom protestnom pochode v Moskve. Cieľom protestu bolo vyjadriť podporu novinárovi Ivanovi Golunovovi a tiež demonštrovať údajnej beztrestnosti a korupcii orgánov činných v trestnom konaní. Informovala o tom agentúra AFP.

"Navaľnyj dostal desať dní," uviedla politikova hovorkyňa Kira Jarmyšová. Navaľnyj, ktorý je prominentným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, patril k viac než 400 osobám, ktoré na pokojnom proteste zadržala ruská polícia. Krátko nato opozičného politika z väzby prepustili. 

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

Novinára Ivana Golunova, ktorý sa venoval písaniu článkov o korupcii, zadržali 6. júna v Moskve na základe obvinení z predaja drog. Po mohutnej kampani na jeho podporu — nielen v Rusku, ale aj v zahraničí —, ministerstvo vnútra oznámilo, že obvinenie stiahlo a trestné stíhanie zastavilo. Goldunova tak prepustili v predvečer pochodu, čo mnohí vnímali ako pokus Kremľa o zastavenie novej vlny demonštrácií, píše AFP. 

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

Policajtov na zmienenom protestnom pochode videli, ako bijú a zatýkajú okoloidúcich, pričom ľudskoprávna organizácia Amnesty International obvinila úrady z "pohŕdania ľudskými právami".  Navaľnyj zorganizoval v posledných rokoch viaceré veľké protivládne protesty. Vlani si v súvislosti s nepovolenými protestami odsedel dva tresty v trvaní 30 a 20 dní. 

Viac o téme: ProtestVäzbaOpozíciaRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu